VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
STA
V International Symposium "Technological and Environmental Security"
Abstract
In agriculture, legumes improve soil texture and add nitrogen fixed by bacteria of the Rhizobium genus whose conditioning effects are essential to recover productivity. These effects are lost if crops are not maintained in the field, which is why, as there is not enough leaf biomass, the soils remain uncovered, favoring erosion and therefore do not maintain a balance in the sequestration of carbon and nutrients, later contributing to environmental pollution. Cover crops, when kept in the field at times when there is no commercial crop, are a good option for a sustainable production system. The objective of this work is to compare the effect of two legumes Canavalia ensiformis and Vigna unguiculata used on biomass production and soil cover. These crops have highly branched roots with a higher biomass than other functional groups of plants, which provides more habitat for microorganisms associated with the roots and improves production strategies, allowing an alternative technique that keeps soils covered, improving fertility and therefore, the productivity of those soils. In a randomized complete block design with 4 repetitions, the species will be compared and a control without coverage. Aboveground biomass, crop density and leaf area index will be quantified. The results contribute to the implementation of a technique to improve production in agricultural systems by providing solutions based on sustainability and food security.
Resumen
En la agricultura, las leguminosas mejoran la textura del suelo y agregan nitrógeno fijado por bacterias del género Rhizobium cuyos efectos acondicionadores son fundamentales para recuperar la productividad. Estos efectos se pierden si no se mantienen los cultivos en el campo, por el cual, al no haber suficiente biomasa foliar, los suelos se mantienen descubiertos favoreciendo la erosión y por ende no mantienen un balance en el secuestro de carbono y nutrientes contribuyendo luego a la contaminación ambiental. Los cultivos de cobertura al mantenerse en el campo en aquellos momentos que no hay cultivo comercial, son una buena opción para un sistema de producción sostenible. El objetivo de este trabajo es comparar el efecto de dos leguminosas Canavalia ensiformis y Vigna unguiculata utilizadas sobre la producción de biomasa y la cobertura de suelo. Estos cultivos tienen raíces muy ramificadas con una biomasa más alta que otros grupos funcionales de plantas, lo que proporciona más hábitat para los microorganismos asociados a las raíces y mejorar las estrategias de producción, permitiendo una técnica alterna que mantengan los suelos cubiertos mejorando la fertilidad y por ende, la productividad de esos suelos. En un diseño de bloques completos al azar con 4 repeticiones, las especies serán comparadas y un testigo sin cobertura. Se cuantificará la biomasa aérea, la densidad de cultivo y el índice de área foliar. Los resultados contribuyen a la implementación de una técnica de mejora en la producción en sistemas agrícolas por brindar soluciones basadas en la sostenibilidad y seguridad alimentaria.
About The Speaker
MsC. Confesora Pinales Ramírez
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