10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023
Agrocentro 2021
Abstract
Popular traditions are considered as the set of cultural assets that is transmitted from generation to generation within a community. It is about those customs and manifestations that each society considers valuable and maintains them so that they are learned by the new generations, as an indispensable part of the cultural legacy. However, the deforestation of the extensive forests that covered a large part of the national territory brought with it the impoverishment of our flora, with it the loss of species that provide non-wood forest products that constituted popular traditions on certain uses; some of them little diffused in the current generations. The result of the application of ethnobotanical techniques is announced, together with the bibliographic search for the preparation of the inventory of the plant species that provide these resources in the Villa Clara Botanical Garden. 193 species were recorded; of them 148 (76.6%) correspond to wild flora. 71 species are contributors of food products or resources; fruit trees (47); handicrafts (43) and producers of exudates, extracts and oilseeds (98). These results express the importance of conceiving the man-nature traditions in each territory as a harmonious expression of the ecological restoration process.
Resumen
Las tradiciones populares son consideradas como el conjunto de bienes culturales que se transmite de generación en generación dentro de una comunidad. Se trata de aquellas costumbres y manifestaciones que cada sociedad considera valiosas y las mantiene para que sean aprendidas por las nuevas generaciones, como parte indispensable del legado cultural. Sin embargo, la deforestación de los extensos bosques que cubrían gran parte del territorio nacional trajo consigo el empobrecimiento de nuestra flora, con ello la pérdida de especie que proveen productos forestales no madereros que constituían tradiciones populares sobre determinados usos; algunos de ellos poco difundidos en las generaciones actuales. Se da a conocer el resultado de la aplicación de técnicas etnobotánicas, unido a la búsqueda bibliográfica para la elaboración del inventario de las especies de plantas que proveen estos recursos en el Jardín Botánico de Villa Clara. Se registraron 193 especies; de ellas 148 (76,6 %) corresponden a la flora silvestre. Son aportadoras de productos o recursos alimenticios 71 especies; artesanales (43) y productoras de exudados, extractos y oleaginosas (98). Estos resultados expresan la importancia de concebir las tradiciones hombre-naturaleza en cada territorio como expresión armónica del proceso de restauración ecológica.
About The Speaker
Maritza Jacinta Sánchez Pentón
Profesor auxiliar, Máster en Desarrollo Comunitario, Jefa de disciplina de Biología Vegetal en la Carrera de Biología, Especialista de Educación Ambiental en el Centro de Estudio Jardín Botánico Villa Clara, Facultad de Ciencias Agropecuarias. Profesora de la Asignatura de Botánica en las Carreras de Agronomía y Biología. Miembro de la Comisión Provincial de Cultura Ambiental (CITMA).