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14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety” "SIQF 2025"

IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIQF 2025

14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”

Economic impact of the use of syrup in mixtures for alcoholic fermentation at the “Heriberto Duquesne” distillery

• Problem: In the current context of final molasses, it is necessary to analyze the impact of other sugar sources in Cuban distilleries. The syrup is presented as an attractive substrate to be studied from the economic point of view, since it presents favorable results from the technical point of view.

• Objective: To carry out a preliminary economic analysis of the use of syrup as another substrate to be mixed in the alcoholic fermentation stage.

• Methodology: The study of the total cost of production (TCP) was analyzed according to the substrate used in fermentation. For this purpose, the economic analysis methodology established by Peters et al., (2017) was used. Two scenarios were considered, producing with molasses and juice from the filters or with syrup and juice from the filters, taking into account the availability of juice from the filters in a 120-day harvest and using molasses or syrup for the rest of the year.

• Results and discussions: If molasses is used during 300 days of operation, the lowest TCP is reached, being the inverse of the TCP behavior if syrup is used during the same period of time. The price of syrup is the most influential because it is the most expensive raw material.

• Conclusions: The investment for the extraction of juice from the filters, amounts to 14 478 490 CUP, recovering in a period of six months or one year if fermented with molasses or syrup respectively, using juice from the filters in harvest period.

• Problemática: En el contexto actual de la miel final se impone el análisis del impacto de otras fuentes azucaradas en destilerías cubanas. La meladura se presenta como un sustrato atractivo a estudiar desde el punto de vista económico, al presentar resultados favorables desde el punto de vista técnico.

• Objetivo: Realizar un análisis económico preliminar del empleo de la meladura como otro sustrato a mezclar en la etapa de fermentación alcohólica.

• Metodología: El estudio del costo total de producción (CTP) se analizó en función del sustrato que se emplee en la fermentación. Para ello se utilizó la metodología análisis económicos establecida por Peters y col., (2017). Se consideraron dos escenarios, producir con miel y jugo de los filtros o con meladura y jugo de los filtros, teniendo en cuenta disponer de jugo de los filtros en una zafra de 120 días y el resto del año emplear miel o meladura.

• Resultados y discusión: Si se utiliza miel durante 300 días de operación se alcanza el menor CTP, siendo inverso al comportamiento del CTP si se empleara meladura en ese mismo periodo de tiempo. El precio de la meladura es el de mayor influencia al ser la materia prima más costosa.

• Conclusiones: La inversión para la extracción del jugo de los filtros, asciende a 14 478 490 CUP, recuperándose en un periodo de seis meses o un año si se fermenta con miel o meladura respectivamente, usando jugo de los filtros en periodo de zafra.

About The Speaker

Yailet Albernas Carvajal

Yailet Albernas Carvajal

UCLV Flag of Cuba

Jefa de la Comisión I: XIV Conferencia "La Ingeniería Química: Desarrollo, potencialidades y sus retos" y VI Simposio Internacional de "Seguridad Tecnológica y Ambiental", dentro del IX Simposio Internacional de Química y Ciencias Farmacéuticas (SIQF2025).

Editora de la Revista "Centro Azúcar".

Discussion

Practical Info
Spanish / Español
October 21, 2025 4:18 PM
3 minutes
Salon 1
Authors
Yodalys Lamas Pérez
Ana Celia de Armas Martínez
Yailet Albernas Carvajal
Keywords
análisis económico
destilería
distillery
economic analysis
meladura
mezcla
miel
mixture
molasses
substrate.
sustrato.
syrup
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