Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
• Problem: The replacement of acid hydrolysis of sucrose with enzymatic hydrolysis constitutes an alternative to avoid the contaminating and corrosive effects of the phosphoric acid used.
• Object:To determine the optimal parameters for obtaining glucose from refined sugar, by enzymatic means using submerged invertase.
• Methodology: The enzymatic production of glucose from refined sugar using submerged invertase was studied experimentally. A Plackett-Bürman type full factorial desing was applied, evaluating the level of reducing agents produce by the dinitrosalicylic acid method. A nonlinear regression model was fitted using the ascending stepwise method using Stargraphic Centurion software. The optimal values for the variables were validated using the response surface method and corroborated experimentally.
• Results and discussion: The analysis of experimental desing identified that the concentration of sucrose, enzyme, temperature, pH and stirring speed significantly influence the total reducers. With the results of the ascending stepwise method, a nonlinear regression model was obtained and optimized using the response surface methodology, obtainingthe optimal concentration values of 28 U/g for the enzyme, 75 0Brix for sucrose and 970,03 g/L for the total reducers, which were experimentally validated with satisfactory results.
• Conclusions: The optimal parameters for the enzymatic hydrolysis of sucrose are: sucrose concentration 75 0Brix, enzyme 28 U/g; temperature 85 0 C; pH 5,5 and agglutination speed 200 rpm.
• Problemática: La sustitución de la hidrólisis ácida de la sacarosa por la enzimática, constituye una alternativa para evitar efectos contaminante y corrosivo del ácido fosfórico empleado.
• Objetivo(s): Determinar los parámetros óptimos en la obtención de glucosa a partir de azúcar refino, por vía enzimática empleando invertasa sumergida.
• Metodología: Se estudió experimentalmente la obtención de glucosa por vía enzimática a partir de azúcar refinado, utilizando invertasa sumergida. Se aplicó un diseño factorial completo tipo Plackett-Bürman, evaluando el nivel de reductores producidos por el método del ácido dinitrosalicílico. Utilizando el método del paso ascendente, se ajustó un modelo de regresión no lineal usando el software Statgraphic Centurión. Los valores óptimos de las variables se validaron empleando el método de superficie de respuesta y se corroboraron experimentalmente.
• Resultados y discusión: El análisis del diseño experimental identificó que la concentración de sacarosa, de enzima, la temperatura, el pH y la velocidad de agitación influyen significativamente en los reductores totales. Con los resultados del método del paso ascendente se obtuvo un modelo de regresión no lineal que se optimizó utilizando la metodología de superficie de respuesta, obteniendo los valores óptimos de concentración de 28 U/g para la enzima, de 75°Brix para la sacarosa y 970,03 g/L para los reductores totales, los cuales se validaron experimentalmente con resultados satisfactorios.
• Conclusiones: Los parámetros óptimos para la hidrólisis enzimática de la sacarosa son: concentración de sacarosa 75 ºBrix, de enzima 28 U/g; temperatura 85 ºC; pH 5,5 y velocidad de agitación 200 rpm.
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Ing Mariano Felipe Cortes Falconn
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