10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023 "Agrocentro 2021"

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023

Agrocentro 2021

BIOPRODUCT OBTAINED FROM THE EXTTRACT FOR AGAVE FOURCROYDES USE AS INOCULUM IN SILAGE

Abstract

In the present investigation, a bioproduct obtained from the extract of Agave fourcroydes was elaborated in order to determine bromatological, microbiological and fermentation kinetic indicators for its use as inoculum in silages. The fermentation kinetics of the Henequen extract was evaluated during the bioproduct process In addition, a bromatological analysis was carried out to determine the content of DM, Cz and PB; as well as a microbiological analysis through serial dilution in inverted plates to determine the total viable microorganisms after 24 and 48 h of fermentation. All the data were processed through the statistical package (SPSS., 2012). The result was fermentation stability at 24h with a pH value of 3.81, in addition to the presence of colony-forming units of Lignocellulolytic germs of the genus, Penicillium spp, as well as bacteria of the genus Bacillus spp. species B. subtilis. The Agave fourcroydes contains mineralogical contents of 0.0970 g of ash, 47 g of CP, in addition to 15% of DM. Obtaining a biological product from Henequen extract represents an alternative in animal feed capable of increasing the quality of fermentation in silo due to its high nutritional value.

Resumen

En la presente investigación se elaboró un bioproducto obtenido del extracto de Agave fourcroydes con el objetivo de determinar indicadores bromatológico, microbiológicos y cinética de fermentación para su empleo como inóculo en ensilajes.Se evaluó la cinética de fermentación del extracto de Henequén durante el proceso de bioproducto ,además se realizó un análisis bromatológico para determinar el contenido de MS, Cz y PB ;así como un análisis microbiológico mediante la dilución seriada en placas invertidas para determinar los microorganismos viables totales luego de 24 y 48 h de fermentación. La totalidad de los datos fueron procesados a través del paquete estadístico (SPSS., 2012).Se obtuvo como resultado una estabilidad de fermentación a las 24h con un valor de pH de 3,81, además de la presencia de unidades formadoras de colonia de gérmenes de género lignocelulolíticos destacándose Penicillium spp. Así como bacterias del género Bacillus spp. especie B. subtilis. El Agave fourcroydes contiene contenidos mineralógicos de 0,0970 g de cenizas, 47 g de PB, además de un 15 % de MS. La obtención de un producto biológico a partir del extracto de Henequén representa una alternativa en la alimentación animal capaz de incrementar la calidad de fermentación en silo por su alto valor nutricional.

About The Speaker

Bárbara Yaislyn Ortíz Hurtado

Prof. Bárbara Yaislyn Ortíz Hurtado

Universidad de Cienfuegos Flag of Cuba


Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 24, 2021 10:0 AM
15 minutes
L5
Authors
Prof. Bárbara Yaislyn Ortíz Hurtado
Raciel Lima Orozco
Delfín Gutiérrez González
Enrique Casanovas Cosío
Keywords
Medicina Veterinaria y Zootecnia
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