10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023 "Agrocentro 2021"

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023

Agrocentro 2021

CHARACTERIZATION OF THE MORPHOLOGICAL AND AGRONOMIC VARIABILITY OF NATIVE CHIMBORAZO TYPE QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA WILL.)

Abstract

Given the need to promote agricultural diversity and the conservation of native species in Ecuador, the morphological and agronomic characterization of native varieties have great importance. Although there are characterization studies of accessions, varieties and ecotypes of quinoa (Chenopodium quinoa Will.) cultivated in the country, the results are mainly focused on the comparison among them. However, the variability within the populations cultivated by farmers and derived from seeds of familiar origin is scarce. The objective of this work was to characterize the morphological and agronomic variability of native Chimborazo-type quinoa. Seeds belonging to a farmer family that have selected and preserved them for generations were used. The crop was established with continuous jet seeding for a sowing density of 12 kg ha-1, with a distance between rows of 80 cm and a total area of the plot of 640 m2. After emergence, 100 plants were randomly selected, marked and taken as experimental units for the characterization of the population. Internationally established phenotypic descriptors of the culture were used and qualitative and quantitative traits were evaluated. The results showed variability in all characters. The color of the stem (43% yellow, 35% red, 12% purple and 10% green), shape, length and color of the panicle (57% green, 37% purple and 9% red), presence and pigmentation of axis and plant height. The characteristics days to flowering and days to harvest (170-210 days) were variable. The yield ranged between 3.7 and 5.3 g/plant with an average of 46.1 g/plant. The high content of saponins predominated in the grain. Characterizing native quinoa can contribute to the conservation of the biodiversity, development of new products that provide added value to the crop in rural areas and contribute to the development of Andean communities, as well as establishing promising lines for genetic improvement work.

Resumen

Ante la necesidad de la promoción de la diversidad agrícola y la conservación de las especies nativas en Ecuador, la caracterización morfológica y agronómica de las variedades nativas cobra gran importancia. Aunque se dispone de estudios de caracterización de accesiones, variedades y ecotipos de quinua (Chenopodium quinoa Will.) que se cultivan en el país los resultados se centran principalmente en la comparación entre ellos. Sin embargo, la variabilidad dentro de las poblaciones que cultivan los agricultores y que proceden de semillas de origen familiar son escasos. El objetivo de este trabajo fue caracterizar la variabilidad morfológica y agronómica de quinua nativa tipo Chimborazo. Se emplearon semillas pertenecientes a una familia campesina que las ha seleccionado y conservado durante generaciones. El cultivo se estableció con siembra a chorro continuo para una densidad de siembra de 12 kg ha-1, con una distancia entre hileras de 80 cm y un área total de la parcela de 640 m2. Después de la emergencia se seleccionaron al azar y se marcaron 100 plantas que se tomaron como unidades experimentales para la caracterización de la población. Se utilizaron descriptores fenotípicos del cultivo establecidos internacionalmente y se evaluaron caracteres cualitativos y cuantitativos. Los resultaron evidenciaron variabilidad en todos los caracteres. Se destacaron el color del tallo (43% amarillo, 35% rojo, 12% púrpura y 10% verde), forma, longitud y color de la panoja (57% verde, 37% púrpura y 9% rojo), presencia y pigmentación de las axilas y altura de la planta. Las características días a la floración y a la cosecha (170-210 días) fueron variables. El rendimiento osciló entre de 3,7 y 5,3 g/planta con una media de 46,1 g/planta. Predominó el contenido alto de saponinas en el grano. Caracterizar la quinua nativa puede contribuir a la conservación de la biodiversidad, al desarrollo de nuevos productos que proporcionen valor agregado al cultivo en el entorno rural y contribuyan al desarrollo de las comunidades andinas, así como establecer líneas promisorias para trabajos de mejoramiento genético.

About The Speaker

Hugo Castro

MsC. Hugo Castro

Agromikroben Flag of Ecuador


Discussion

Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 23, 2021 2:40 PM
15 minutes
L4
Authors
MsC. Hugo Castro
Rosa Castro
Yelenys Alvarado-Capó
Keywords
Agronomía
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