10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023 "Agrocentro 2021"

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023

Agrocentro 2021

IN VITRO ANTIFUNGAL ACTIVITY OF ENDOPHYTIC BACTERIA AGAINST MONILIOPHTHORA RORERI H. C. EVANS ET AL.

Abstract

Frosty pod rot, caused by Moniliophthora roreri, has become in one of the main phytosanitary problems limiting cacao production in the world. The aim of this work was to determine the antagonistic effect of endophytic bacteria against M. roreri. The in vitro evaluation of the growth inhibitory activity carried out by bacterial isolates on phythopatogenic fungus was done by dual culture methods on Petri dishes containing Potato Dextrose Agar (PDA), and it was calculated the radial growth inhibition percentage (RGIP) during 15 days. The evaluation was conducted using a completely randomized design with five replicates. Bacteria isolates were characterized cultural, morphological and physiological. In the antagonism assay, 23 isolates (51,1 %) showed RGIP oscillated between 53.8 and 73.8 %; while 22 isolates (48.9 %) generated RGIP between 2.8 – 47.2 % after 15 days of incubation in the interaction. The bacteria isolates description based on their cultural, morphological and physiological characteristics, confirmed their taxonomic location in the aerobic endospore forming bacteria group, Bacilli Class. In this work was demonstrated the high potential of new isolates of Bacillus as promising antagonists for the biological control of M. roreri, phytopathogenic fungus that affect the cacao pods.

Resumen

El presente trabajo tuvo como objetivos determinar la actividad antifúngica in vitro de bacterias endófitas frente a Moniliophthora roreri, así como su identificación. El ensayo se realizó mediante el método de cultivo dual en placas Petri con medio de cultivo Papa-Dextrosa-Agar (PDA). El inóculo bacteriano se dispuso en el centro de la placa y a ambos lados de esta se colocaron discos del hongo patógeno. Se midió el crecimiento de la colonia de M. roreri y se calculó el porcentaje de inhibición del crecimiento radial (PICR) a los 15 días. Se utilizó un diseño completamente al azar con cinco repeticiones por tratamiento (aislado de bacterias endófitas) y control (M. roreri). Además, se caracterizaron las bacterias desde el punto de vista cultural, morfológico y fisiológico, de acuerdo a metodologías recogidas en la literatura científica. En el ensayo de antagonismo, 23 aislados de las bacterias (51,1 %) produjeron un PICR en el patógeno que osciló entre 53,8 y 73,8 %; mientras que, a los 15 días de incubación en la interacción, 22 aislados (48,9 %) estuvieron entre 2,8 y 47,2 %. La descripción de los aislados bacterianos, basada en caracteres culturales y morfofisiológicos, confirmó su ubicación taxonómica en el grupo de las bacterias aerobias formadoras de endosporas, clase Bacilli. Se demuestra el elevado potencial de nuevas cepas de Bacillus spp. como antagonistas promisorios para el control biológico de M. roreri, agente causal de la moniliasis del cacao.

About The Speaker

Alexander Bernal Cabrera

Dr. Alexander Bernal Cabrera

UCLV Flag of Cuba
Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 22, 2021 2:0 PM
15 minutes
L5
Authors
Dr. Alexander Bernal Cabrera
María Aracely Vera Loor
Danilo Vera Coello
Michel Leiva Mora
Dr. Alán Rivero Aragón
MsC. Lisbeth Morales Díaz de Villegas
Keywords
Sanidad Vegetal
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