10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023 "Agrocentro 2021"

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023

Agrocentro 2021

Propuesta para un estudio descriptivo del uso de productos derivados del sorgo en la alimentación de personas que tienen enfermedad celíaca y diabetes mellitus tipo 2

Abstract

Considering the context of a pandemic that caused social and economic difficulties, the problem of human nutrition is considered as essential. This led to the quantitative and descriptive research project "The use of products derived from sorghum to feed people with celiac disease and diabetes mellitus type 2", whose objectives are:

- identify scientific antecedents that account for the object of study;

- carry out a survey to obtain reliable data on patients with celiac disease and diabetes mellitus type 2 in the city of Concepción del Uruguay;

- determine the types of sorghum that are grown in the province of Entre Ríos; locate feasible areas for cultivation.

In the initial stage, information collection instruments were developed that allow, on the one hand, to recognize antecedents that respond to the object of study, and on the other, the population survey and cultivation areas.

It can be noted that according to the information provided by the Integrated System for monitoring and estimating the production of cereals and oilseeds in Entre Ríos, in recent years the sown area showed a growth in sorghum sowing of 106%. Therefore, it is appropriate to state that incorporating derivatives of this cereal would be beneficial in the diet of people with celiac disease, since it allows them to follow a strict diet without toxic prolamines (Ministry of Health, 2021). Also in people with diabetes mellitus type 2, sorghum used in its derivatives for consumption, improves the glycemic response.

Resumen

Considerando el contexto de pandemia que originó dificultades sociales y económicas, se plantea la problemática de la alimentación humana como esencial. Ello derivó en el proyecto de investigación “El uso de productos derivados del sorgo para la alimentación de personas que tienen enfermedades celiaquía y diabetes mellitus tipo 2” , de carácter cuantitativo y de alcance descriptivo, cuyos objetivos son:

- identificar antecedentes científicos que den cuenta del objeto de estudio;

- realizar un relevamiento para obtener datos fiables de pacientes con celiaquía y diabetes mellitus tipo 2 en la ciudad de Concepción del Uruguay;

- relevar los tipos de sorgo que se cultivan en la provincia de Entre Ríos; localizar zonas factibles para el cultivo.

En la etapa inicial se elaboraron instrumentos de recolección de información que permiten, por un lado, reconocer antecedentes que den respuesta al objeto de estudio, por otro el relevamiento poblacional y zonas de cultivo.

Se puede señalar que según la información proporcionada por el Sistema Integrado para el seguimiento y estimación de la producción de cereales y oleaginosas en el territorio entrerriano, en los últimos años la superficie sembrada mostró un crecimiento en la siembra de sorgo del 106%. Por lo tanto, es oportuno manifestar que incorporar derivados de este cereal sería beneficioso en la alimentación de personas con celiaquía, dado que permite seguir una dieta estricta sin prolaminas tóxicas (Ministerio de Salud, 2021), así como para personas con diabetes mellitus tipo 2 que utilizado como grano entero en sus derivados para su consumo, mejora la respuesta glucémica.

About The Speaker

Florencia Díaz

Ing. Florencia Díaz

Universidad de Concepción del Uruguay Flag of Argentina
Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 23, 2021 9:15 AM
15 minutes
L5
Authors
Ing. Florencia Díaz
Ana Alejandra Gras
Veronica Vanesa Langoni
Gabriel Alberto Carbone
Rafaela Rampoldi
Melina Trinidad Hoet
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