10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023 "Agrocentro 2021"

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and SustainabilityAGROCENTRO 2023

Agrocentro 2021

SUSTAINABILITY OF CHICKPEA CROP (CICER ARIETINUM L.) IN THE “EL PLACERˮ FARM FROM RANCHUELO MUNICIPALITY
SUSTAINABILITY OF CHICKPEA CROP (CICER ARIETINUM L.) IN THE “EL PLACERˮ FARM FROM RANCHUELO MUNICIPALITY

Abstract

The research work was developed with the objective of evaluating the economic, environmental and social sustainability of the cultivation of the chickpea (Cicer arietinum L.) cultivar 'Nacional 5HA' in the “El Placerˮ farm in the municipality of Ranchuelo in the Villa Clara province. The evaluations were carried out in the period between November 2020 and April 2021. The chickpea cultivar 'Nacional 5HA' registered in the Official List of Commercial Varieties was used. The sowing frame was 0.70 m between rows and 0.20 m between plants, on a medium-washed soft brown soil. The experimental area covered 1 ha. To evaluate sustainability, three dimensions were considered: economic, environmental and social. As results of the work, the production of chickpea cultivar 'Nacional 5HA' is sustainable in its economic dimension, presenting deficiencies in the indicators origin of income and labor. The environmental dimension in a general sense is sustainable, with a negative impact on the dependence on external inputs and the incidence of harmful organisms. Chickpea production is sustainable in its social dimension. Alternatives must be established to prevent wages from exceeding 20% of the total costs of the crop, as well as to reduce dependence on external inputs and the incidence of harmful organisms. It is recommended to continue the sustainability studies in the cultivation in other farms and edaphoclimatic zones of the province.

Resumen

La investigación se desarrolló con el objetivo de evaluar la sostenibilidad económica, ambiental y social del cultivo del garbanzo (Cicer arietinum L.) cultivar 'Nacional 5HA' en la finca “El Placerˮ de municipio de Ranchuelo en la provincia Villa Clara. Las evaluaciones se realizaron en el periodo comprendido entre noviembre del 2020 y abril del 2021. Se utilizó el cultivar de garbanzo 'Nacional 5HA' registrados en la Lista oficial de variedades comerciales. El marco de siembre fue de 0,70 m entre hileras y 0,20 m entre plantas, sobre un suelo Pardo mullido medianamente lavado. El área experimental abarcó 1 ha. Para evaluar la sostenibilidad se consideraron tres dimensiones: económica, ambiental y social. Como resultados del trabajo la producción de garbanzo cultivar 'Nacional 5HA' es sostenible en su dimensión económica, presentado deficiencias los indicadores origen de los ingresos y mano de obra. La dimensión ambiental en sentido general es sostenible, incidiendo negativamente los indicadores dependencia de insumos externos e incidencia de organismos nocivos. La producción de garbanzo es sostenible en su dimensión social. Se deben establecer alternativas que impidan que los jornales sobrepasen el 20 % de los costos totales del cultivo, así como para reducir la dependencia de insumos externos y la incidencia de organismos nocivos. Se recomienda continuar los estudios de sostenibilidad en el cultivo en otras fincas y zonas edafoclimáticas de la provincia.

About The Speaker

Milagros Rodríguez Díaz

Ing. Milagros Rodríguez Díaz

UEB Semillas. Villa Clara Flag of Cuba
Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 23, 2021 2:10 PM
15 minutes
L4
Authors
Ing. Milagros Rodríguez Díaz
Yosley Pérez López
Delio Clemente Cárdenas
Dr. Ahmed Chacón Iznaga
Keywords
Agronomía
Documents