10th International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
10th Symposium of Agronomy
Abstract
The experiment was developed on the “El Paraíso” farm, belonging to the “Tato Madruga” Credit and Services Cooperative of the Encrucijada municipality, Villa Clara province in the period from May to October 2021, with the objective of evaluating the energy footprint of the cowpea bean cultivation, cultivar Trópico-782, registered in the Official List of commercial cultivars. The energy equivalents of system inputs and outputs were used. The indicators energy balance, energy efficiency and energy productivity of the crop were determined. The results showed that the cowpea production system has a positive energy footprint on the farm (BE=22101.04; EE=25761.64; PE=0.49) which indicates efficient energy management in the crop. The greatest amount of energy consumed in the system was determined by irrigation.
Resumen
El experimento se desarrolló en la finca “El Paraíso”, perteneciente a la Cooperativa de Créditos y Servicios “Tato Madruga” del municipio Encrucijada, provincia Villa Clara en el período de mayo a octubre del 2021, con el objetivo de evaluar la huella energética del cultivo del frijol caupí, cultivar Trópico-782, registrado en la Lista Oficial de cultivares comerciales. Fueron utilizados los equivalentes energéticos de entradas y salidas del sistema. Se determinaron los indicadores balance energético, eficiencia energética y productividad energética del cultivo. Los resultados mostraron que el sistema de producción de caupí tiene un huella energética positiva en la finca (BE=22101.04; EE=25761.64; PE=0.49) lo que indica un manejo eficiente de la energía en el cultivo. La mayor cantidad de energía consumida en el sistema estuvo determinada por el riego.
About The Speaker
Ing. Pablo Rodolfo Lima Morales
Trabaja como profesor en la Facultad de Ciencias Agropecuarias, UCLV.
Discussion