10th International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
10th Symposium of Agronomy
Abstract
Abstract:
• Problem: Phenotypic characterization in sorghum is basic for the selection of cultivars intended for human consumption, together with its chemical composition and nutritional value, allowing its use to be generalized by obtaining flour and processed grain.
• Objectives:
1. Evaluate the phenotypic characteristics of sorghum cultivars introduced to the country, intended for human consumption.
• Methodology:
Six open-pollinated sorghum cultivars introduced to the country for human consumption were planted, which were phenotypically characterized using international descriptors and their phenological response to the climate record was evaluated during the research.
• Results and Discussion:
The sorghum cultivars cv. 10351, cv. S-17 and UDG-110 presented phenotypic characteristics suitable for human consumption. The determination of grain color and type of mealy endosperm in sorghum cultivars, CIAP 132R, cv. S-10 and cv. S-15, did not limit its use in human nutrition.
• Conclusions:
1. Sorghum cultivars cv. 10351, cv. S-17 and UDG-110 fully present phenotypic characteristics suitable for human consumption.
2. The determination of grain color and type of mealy endosperm in sorghum cultivars, CIAP 132-R, cv. S-10 and cv. S-15, allows its use in human nutrition in certain productions.
3. The recording of meteorological variables influenced the phenological development of sorghum cultivars.
Resumen
Resumen
• Problemática: La caracterización fenotípica en el sorgo, es básico para la selección de cultivares destinados a la alimentación humana, unido a su composición química y valor nutritivo, permitiéndose generalizar su utilización, mediante la obtención de harina y del grano procesado.
• Objetivo:
1. Evaluar las características fenotípicas de cultivares de sorgo introducidos al país, destinados a la alimentación humana.
• Metodología:
Se realizó la siembra de seis cultivares de sorgo de polinización libre introducidos al país destinados a la alimentación humana, los cuales fueron caracterizados fenotípicamente mediante descriptores internacionales y evaluadas su respuesta fenológica ante el registro climático durante la investigación.
• Resultados y discusión:
Los cultivares de sorgo cv. 10351, cv. S-17 y UDG-110, presentaron características fenotípicas aptas para la alimentación humana. La determinación del color de grano y tipo de endospermo harinoso en los cultivares de sorgo, CIAP 132R, cv. S-10 y cv. S-15, no limitó su utilización en la alimentación humana.
• Conclusiones:
1. Los cultivares de sorgo cv. 10351, cv. S-17 y UDG-110, presentan integralmente características fenotípicas aptas para la alimentación humana.
2. La determinación del color del grano y tipo de endospermo harinoso en los cultivares de sorgo, CIAP 132-R, cv. S-10 y cv. S-15, permite su utilización en la alimentación humana en determinadas producciones.
3. El registro de las variables meteorológicas influyó en el desarrollo fenológico de los cultivares de sorgo.
About The Speaker
Dr. Orlando Miguel Saucedo Castillo
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