10th International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
10th Symposium of Veterinary Medicine and Zootechnics
Abstract
Problem: Hypokinchemia causes porcine parakeratosis, which decreases the productivity of this species. Objective: To evaluate the association of hypocinchemia with porcine parakeratosis in fattening pigs in the province of Villa Clara. Methodology: The work was carried out in August 2020, "La pastora" unit, Placetas municipality. The contents of Ca, Mg, Cu and Zn in the feeds that were offered to the animals, and the concentrations of these minerals in the blood serum of 34 pigs, 17 healthy and 17 sick, were determined; those that were compared between both groups using a t-Student test for independent samples. Results: All foods had low Zn content, which did not cover its requirements, and high Ca, Mg and Cu, which exceeded their requirements, which affected the Zn:Ca and Zn;Cu ratio. 88% of the sick pigs were hypocinchemic and their blood serum Zn concentrations were lower (P<0.0001) than those of the healthy ones, of which only 5.88% were hypocinchemic. Cinkemia less than 9.62 µmol/L was a significant risk factor (P< 0.0001) for the presentation of parakeratosis, with a prevalence ratio of 8.35 (95%CI 2.24-31.11). and prevalence in unexposed and exposed of 11 and 92%, respectively. Conclusions: Hypocinchemia is a consequence of Zn deficiency and excess of Ca and Cu in the ration and that this mineral deficiency is associated with porcine parakeratosis, for which it constitutes a risk factor.
Resumen
Problemática: La hipocinquemia provoca paraqueratosis porcina, que disminuye a productividad de esta especie. Objetivo: Evaluar la asociación de la hipocinquemia con la paraqueratosis porcina en cerdos en ceba en la provincia de Villa Clara. Metodología: El trabajo se desarrolló en agosto del 2020, unidad “La pastora”, municipio Placetas. Se determinaron los contenidos de Ca, Mg, Cu y Zn en los piensos que se ofertaban a los animales, y las concentraciones de estos minerales en el suero sanguíneo de 34 cerdos, 17 sanos y 17 enfermos; las que se compararon entre ambos grupos mediante una prueba de t-Student para muestras independientes. Resultaos: Todos los alimentos tuvieron bajos contenidos de Zn, que no cubren los requerimientos del mismo, y altos de Ca, Mg y Cu, los que exceden sus requerimientos, lo que afectó la relación Zn:Ca y Zn;Cu. El 88% de los cerdos enfermos estaban hipocinquémicos y sus concentraciones de Zn en suero sanguíneo fueron menores (P< 0,0001) que las de los sanos, de los cuales solo el 5,88% estaban hipocinquémicos. La cinquemia inferior a 9,62 µmol/L fue un factor de riesgo significativo (P< 0,0001) para la presentación de la paraqueratosis, con razón de prevalencia de 8,35 (IC95% 2,24-31,11), y prevalencias en no expuestos y expuestos de 11 y 92%, respectivamente. Conclusiones: La hipocinquemia es consecuencia la deficiencia de Zn y excesos de Ca y Cu en la ración y que esta carencia mineral está asociada a la paraqueratosis porcina, para la cual constituye un factor de riesgo.
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Juan R. García Díaz
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