10th Symposium of Veterinary Medicine and Zootechnics

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability

10th Symposium of Veterinary Medicine and Zootechnics

The Influence of Food Quality on the Agricultural Business Economy
The Influence of Food Quality on the Agricultural Business Economy

Abstract

Foodborne disease outbreaks can disrupt trade, tourism and cause costly loss of income, unemployment and therefore legal lawsuits that can negatively influence  health, the economy and consumer confidence. Hence the importance of achieving a scenario of trust, transparency while promoting competitiveness, which is a huge challenge for the food sector in Cuba. An investigation of the main risks and possible
solutions, treatments and measures to be carried out against zoonotic diseases was carried out. With the aim of pedagogically training farmers, producers, workers and workers in the food chain. As a result, we obtained that 77.3% of the producers are unaware of the risks that exist in this area and only 22.7% are aware of it. There was an increase in quail egg production in 2023 compared to 2022, which is proportional to the sale and trade of this product. The company's economic income increased. A result of the current fuel problem, the speed of sales at the commercial point decreased and instead they added returns that would later affect consumer confidence, generating an economic loss to the entity of approximately 60,000 Cuban pesos. At the end of May, measures were taken to mitigate the causes, which represented an increase in financial income.

Resumen

¿Cuánto podría afectar la inocuidad de los alimentos, a la economía de una empresa?
Los brotes de enfermedades transmitidas por alimentos pueden perjudicar al comercio,
al turismo y ocasionar costosas pérdidas de ingresos, desempleo y por ende pleitos
legales que pueden influir negativamente en la salud, en la economía y en la confianza
de los consumidores. De ahí la importancia de lograr un escenario de confianza,
transparencia a la par de promover la competitividad por lo que supone un enorme reto
para el sector alimentario en Cuba. Se realizó una investigación de los principales
riesgos y las posibles soluciones, los tratamientos y medidas a llevar a cabo ante
enfermedades zoonóticas. Se implementó el análisis descriptivo y causal la influencia de
la inocuidad en la economía de una empresa estatal socialista, y la afectación que
generó la misma. Como resultado obtuvimos que el 77.3% de los productores
desconocen de los riesgos que existen en esta área y solo un 22.7% tiene conciencia al
respecto. Se manifestó un aumento en las producciones de huevo de codorniz en el año
2023 respecto al 2022, que es proporcional a la venta y comercio de este producto. Se
elevaron los ingresos económicos de la empresa. Pero en consecuencia a la
problemática actual del combustible, disminuyó la rapidez de la venta en el punto
comercial y en cambio sumaron devoluciones que luego afectaría la confianza del
consumidor, generando una pérdida económica a la entidad de 60 000 pesos cubanos
aproximadamente. Al finalizar el mes de mayo, se tomaron medidas, lo cual representó
un incremento en los ingresos financieros.

About The Speaker

Yeni de la Caridad Castro Terry

Dra. Yeni de la Caridad Castro Terry

Empresa Avícola de Santa Clara Flag of Cuba


Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 13, 2023 6:0 PM
20 minutes
Salón 2 Starfish
Authors
Dra. Yeni de la Caridad Castro Terry
Keywords
agentes; alimentos; enfermedades; mitigación; tratamientos; zoonosis.
agents; foods; diseases; mitigation; treatments; zoonosis
Documents