Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
Problem: The socioeconomic transformations of the Chichi Padrón Slaughterhouse UEB have caused negative impacts in one direction or another, such as the discharge of polluting effluents generated during production processes. Therefore, implementing Clean Production actions helps mitigate environmental aspects that affect product quality and human health.
Objective(s): Define treatment alternatives and design an anaerobic biodigester to reduce the environmental impact at the Chichi Padrón Slaughterhouse UEB, which belongs to the Villa Clara Meat Company.
Methodology: During the research process, methods and techniques such as the following are used: the systemic approach; the logical-historical approach; the analytical-synthetic approach; documentary review; interviews; triangulation; expert consultation; scientific observation; and statistical-mathematical methods.
Results and discussion: Based on the characterization of manure and rumen wastewater, a design for biogas production was proposed. Possible treatments were evaluated, such as the adaptation and growth of efficient microorganisms in water in all areas of the currently implemented process, as well as their use to eliminate odors from some stages. A factorial design of experiments was used, proposing the introduction of two biodigesters.
Conclusions: It is planned to carry out environmental management based on the implementation of an environmental management system based on NC ISO14000, developing procedures where all the necessary aspects to carry out environmental management control are evidenced through their control records.
Problemática: Las transformaciones económico-sociales de la UEB Matadero Chichi Padrón han provocado impactos negativos en una u otra dirección como el vertimiento de efluentes contaminantes que se generan en los procesos productivos, por lo que implementar acciones de Producción Limpia ayuda a mitigar los aspectos ambientales que afecten la calidad del producto y la salud de las personas.
Objetivo(s): Definir alternativas de tratamiento y diseño de un biodigestor anaeróbico para disminuir el impacto ambiental en la UEB Chichi Padrón perteneciente a la Empresa Cárnica Villa Clara.
Metodología: Durante el proceso investigativo se utilizan métodos y técnicas como: el enfoque sistémico; el histórico lógico; el analítico-sintético; la revisión documental; la entrevista; la triangulación; la consulta a expertos; la observación científica y métodos estadístico-matemáticos.
Resultados y discusión: A partir de la caracterización de las aguas residuales del estiércol y el rumen se propuso un diseño para la producción del biogás. Se evaluaron los posibles tratamientos como es la adaptación y crecimiento de microorganismos eficientes en el agua, en todas las áreas del proceso, implantado actualmente, así como su uso para eliminar olores de algunas etapas. Se utilizó un diseño factorial de experimentos donde se propuso la introducción de dos biodigestores.
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Conclusiones: Se proyecta en llevar a cabo una gestión ambiental basada en la implantación de un sistema de gestión ambiental sobre la base de la NC ISO14000, elaborándose procedimientos donde se evidencia a través de sus registros de control todos los aspectos necesarios para realizar el control de la gestión ambiental.
About The Speaker
Ms.C. Silvio Freddy Pérez Perera

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