Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
• Problem: The quality of the invert syrup obtained at the Chiquitico Fabregat Derivatives Base Business Unit by acid hydrolysis of sucrose requires certification through the application of appropriate analytical methods that are not currently standardized in the Cuban sugar business system.
• Objective: To quantify reducing sugars in invert syrups obtained by acid hydrolysis of sucrose using the Miller method or 3,5-dinitrosalicylic acid.
• Methodology: Reducing sugars were quantified by spectrophotometry using the Miller method or 3,5-dinitrosalicylic acid. A calibration curve was obtained, and reducing sugar content, conversion of soluble solids to reducing sugars, pH, and color were determined on 30 samples of invert syrups from the production process between 2022 and 2023.
• Results and discussion: The conversion of dissolved solids into reducing agents ranges between 86.58 and 99.84%, with a normal distribution of the values obtained for all variables analyzed. The efficiency of the acidic process is slightly higher than that reported for enzymatic hydrolysis, although the environmental impact and quality are also greater. The pH of the syrups and their color must be improved through the implementation of technological changes.
• Conclusions: The method used allowed for the statistical collection and processing of reducing sugar data in invert syrups, which contributes to certifying the quality of this product and allows for the quantification of the effectiveness of the saccharose inversion stage.
• Problemática: La calidad del sirope invertido obtenido en la Unidad Empresarial de Base Derivados Chiquitico Fabregat por hidrólisis ácida de la sacarosa requiere ser certificada a través de la aplicación de métodos de análisis adecuados que no se encuentran normados actualmente en el sistema empresarial azucarero cubano.
• Objetivo: Cuantificar azúcares reductores en los siropes invertidos obtenidos por hidrólisis ácida de la sacarosa aplicando el Método de Miller o del ácido 3,5-dinitrosalicílico.
• Metodología: Se cuantificaron azúcares reductores por espectrofotometría a partir del Método de Miller o del ácido 3,5-dinitrosalícilico. Se obtuvo la curva de calibración y se realizaron determinaciones de contenido de azúcares reductores, conversión de sólidos solubles en reductores, pH y color a 30 muestras de siropes invertidos provenientes del proceso productivo entre 2022 y 2023.
• Resultados y discusión: La conversión de sólidos disueltos en reductores se encuentra entre 86,58 y 99,84 % con distribución normal de los valores obtenidos para todas las variables en análisis. La eficiencia del proceso por vía ácida es ligeramente superior a la reportada a través de hidrólisis enzimática, aunque también resulta mayor el impacto ambiental y a la calidad. El pH de los siropes y su coloración deben ser mejorados a través de la implementación de cambios tecnológicos.
• Conclusiones: El método utilizado permitió obtener y procesar estadísticamente una data de azúcares reductores en los siropes invertidos que contribuye a certificar la calidad de este producto y permite cuantificar la eficacia de la etapa de inversión de la sacarosa.
About The Speaker
Ing Omar Pérez Navarro
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