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14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety” "SIQF 2025"

IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIQF 2025

14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”

Environmental analysis of technological proposal for the production of native cassava starch by mechanized means.
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  • Problem: The native starch production process is essential in the food and chemical industries, but it generates a significant environmental impact, as cassava cultivation requires considerable amounts of land, water, and fertilizers. Furthermore, starch extraction involves high water and energy consumption and the generation of organic waste, which contributes to environmental pollution.
    • Objective(s): To analyze the environmental impact of industrial cassava processing technology. 
    •  Methodology: A comparative environmental assessment of the technological proposal for mechanized native starch and alternative waste uses is conducted through Life Cycle Assessment (LCA), using SimaPro software and the ReCiPe 2016 v1.03 method, Hierarchist (H) version.

  •  Results and discussion: The results of material and energy balances for a root treatment capacity of 5.6 t/d allowed for an assessment of the environmental impact. The LCA comparing two alternatives based on the management of process waste and byproducts revealed that the main negative environmental impacts are due to the use of petroleum and process waste, primarily in the categories of harm to human health and resources. Environmental advantages were evident from using process waste and byproducts in anaerobic digestion for biogas production, with a 92% reduction in the total initial impact. 
    •  Conclusions: Using byproducts and waste from the industrial cassava processing process for biogas generation reduces the initial environmental impact by 92%.

•    Problemática: El proceso de producción de almidón nativo es fundamental en la industria alimentaria y química, pero genera gran impacto ambiental, pues el cultivo de yuca requiere considerable cantidad de tierra, agua y fertilizantes. Además, la extracción del almidón implica elevados consumos de agua, energía y generación de residuos orgánicos que contribuyen a la contaminación ambiental.
•    Objetivo(s): Analizar el impacto ambiental de la tecnología de procesamiento industrial de yuca.
•    Metodología: Se realiza la evaluación ambiental comparativa de la propuesta tecnológica para almidón nativo por vía mecanizada y alternativas de uso de los residuos, mediante el Análisis de Ciclo de Vida (ACV), utilizando el Software SimaPro y el método de ReCiPe 2016 v1.03, versión Hierarchist (H).
•    Resultados y discusión: Los resultados de balances de materiales y energía para una capacidad de tratamiento de raíces de 5,6 t/d, permitieron evaluar el impacto ambiental. El ACV de la comparación de dos alternativas en función de la gestión de residuos y subproductos del proceso reveló que los principales impactos ambientales negativos están dados por utilización de petróleo y por los residuos del proceso, fundamentalmente para las categorías de daño a la salud humana y los recursos. Se evidenciaron ventajas ambientales de utilizar los residuales y subproductos del proceso en la digestión anaeróbica para producción de biogás, con 92 % de reducción del impacto total inicial.
•    Conclusiones: La utilización de los subproductos y residuales del proceso de procesamiento industrial de yuca para generación de biogás permite reducir el impacto ambiental inicial en un 92 %.

About The Speaker

Ana Margarita Contreras Moya

Ana Margarita Contreras Moya

UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Spanish / Español
October 21, 2025 11:10 AM
10 minutes
Salon 1
Authors
Ana Margarita Contreras Moya
Dr. Ronaldo Francisco Santos Herrero
Elena Regla Rosa Domínguez
Omar Pérez Navarro
Héctor Luis Rodríguez Martínez
Keywords
almidón nativo de yuca; impacto ambiental; biogás; análisis de ciclo de vida.
native cassava starch; environmental impact; biogas; life cycle assessment.
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