Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
Issue: The problem of underutilization of the cream potential contained in the collected milk in the province, coupled with the existence of only one processing facility.
Objective:This study aimed to determine the optimal investment capacities for milk skimming in Villa Clara by proposing technological alternatives for existing pasteurization lines to increase the company's profitability.
Methodology:The methodology involved optimally balancing the use of skimming in existing pasteurizers, introducing an economic optimization parameter based on estimated production costs for different product alternatives.
Results and Discussion: Transportation expenses and investment estimates were analyzed using quotes for new facilities. The Peters and Timmerhaus method was applied to estimate capital and production costs, while production costs per peso were optimized using Plackett-Burman experimental designs.
Conclusions: Economically, it is advisable to implement milk skimming across multiple facilities. This would expand the range of affordable products for consumers, minimize the dairy processing plant’s production costs per peso, and explore new pricing strategies to eliminate company subsidies, thereby stimulating operational efficiency.
Problemática: La problemática de no aprovechamiento en la provincia de las potencialidades de crema contenido en la leche acopiada y la sola existencia de una instalación .
Objetivo: Se realizó este estudio, que tuvo como objetivo, la determinación de las capacidades óptimas de inversión en el descremado de la leche en Villa clara, para el cual se propone alternativas tecnológicas de las líneas de pasterización disponibles que permitan incrementar la rentabilidad en la empresa.
Metodología: La metodología que se emplea se basa en balancear óptimamente el empleo del descremado en las pasteurizadoras existentes, proponiendo un parámetro económico de optimización estimado de los costos de producción de las diferentes alternativas de producto.
Resultados y Discusión: Los gastos de transportación y la estimación de las inversiones requeridas con ayuda de las ofertas de nuevas instalaciones, para la estimación de costos inversionistas y de producción se utilizó método de Peters y Timmerhaus, optimizando los costos por peso de las producciones globales mediante diseños de Plakett Bürman .
Conclusiones: Se determinó que es aconsejable desde el punto de vista económico el descremado de la leche en varias instalaciones lo que permitiría incrementar el surtido de productos a entregar a los consumidores a precios asequibles en las condiciones actuales y con ello minimizar los costos por peso de producción del combinado lácteo y estudiar alternativas de nuevos precios que permitan eliminar subvenciones a la empresa y con ello estimular la eficiencia de la empresa.
About The Speaker
Maura Rodríguez Serrano
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