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14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety” "SIQF 2025"

IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIQF 2025

14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”

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USE OF DIFFERENT SORGHUM VARIETIES IN HUMAN FOOD. AN OPTION FOR FOOD SECURITY

Problem
Sorghum is a crop of great importance worldwide, with properties as a cereal, similar to those of wheat, barley and corn for animal and human food, which makes it an ideal potential with good prospects for food production and for the development of agriculture.
Objective
To use different sorghum varieties in industrial food products as an option for food security
Methodology
The studies are conducted on a laboratory scale. The malting of the grain for the production of beverages in partial or total substitution of barley, the grain in the production of starch and syrups, in substitution of corn. Statgraphics software was used to plan and process the experiments and to analyze the most influential variables in each process at laboratory scale.
Results and discussion
The quality of the beverages was close to those offered in the market. A technology for obtaining malt for celiac patients is proposed. In obtaining starch, the CIAPR-132 variety was the one with the best yields, and industrial tests were carried out with good results. The syrups gave results compared to those obtained with corn.
Conclusions
The use of sorghum provides quality results and is an option that can reduce the importation of barley malt and corn to produce food in a sustainable way, providing a balanced, nutritious and healthy diet as stated in the “Food Sovereignty and Food and Nutritional Security

Problemática
El sorgo es un cultivo de  gran importancia a escala mundial, con propiedades como cereal, similares a las del trigo, cebada y maíz para la alimentación animal y humana, lo que lo hace un potencial idóneo con buenas perspectivas para la producción de alimentos y para el desarrollo de la agricultura.
Objetivo
Emplear diferentes variedades de sorgo en productos alimenticios industriales, como una opción para la seguridad alimentaria
Metodología.
Los estudios son realizados a escala de laboratorio. El malteado del grano para la producción de bebidas en sustitución parcial o total de la cebada, el grano en la producción de almidón y jarabes, en sustitución del maíz. Se empleó el software Statgraphics para la planificación y procesamiento de los experimentos y analizar las variables más influyentes en cada proceso a escala de laboratorio.
Resultados y discusión
La calidad de las bebidas fue cercana a las ofrecidas en el mercado, Se propone una tecnología para la obtención de malta para enfermos celiacos. En la obtención de almidón, la variedad  CIAPR-132 fue la de mejores rendimientos, realizándose prueba industrial con buenos resultados. Los jarabes brindaron resultados comparados a los obtenidos con maíz.
Conclusiones
La utilización de sorgo brinda resultados de calidad y es una opción, que puede disminuir la importación de malta de cebada y de maíz para producir alimentos de forma sostenible, brindando una alimentación balanceada, nutritiva y saludable como se plantea en la “Ley 148 de Soberanía Alimentaria y Seguridad Alimentaria y Nutricional”.

About The Speaker

Irenia Gallardo Aguilar

Dr. Irenia Gallardo Aguilar

UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Spanish / Español
October 21, 2025 2:30 PM
10 minutes
Salon 1
Authors
Dr. Irenia Gallardo Aguilar
Orlando Miguel Saucedo Castillo.
Fernando Lorenzo Sarría Quesada
Yailet Albernas Carvajal.
Keywords
enzimas
enzymes
fermentación
fermentation
grains
granos
maceración
maceration malt
malta
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