16th Symposium of Plant Protection

10th International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability

16th Symposium of Plant Protection

Efecto de bioproductos sobre las plagas y el rendimiento agrícola en garbanzo (Cicer arietinum L.)

Abstract

Problem: The chickpea Cicer arietinum L. is an important crop for human nutrition, due to its high protein content; The incidence of pests influences its yields; The use of bioproducts in agriculture constitutes an alternative for plant nutrition and protection against harmful agents. Objective: To evaluate the effect of bioproducts on insect pests, diseases and agricultural yield in chickpea. Methodology: The work was carried out from December 2022 to March 2023. The N5Ha and CIAP G-11 cultivars were used; A randomized block design was used with three treatments and five replications. Treatment 1 Control, Treatment 2 seeds treated with Trichoderma before sowing, Treatment 3 seeds treated with actinomycetes before sowing. From sprouting, sampling was carried out every seven days to evaluate insects and diseases caused by fungi in the soil; the causal agents were identified in the Microbiology laboratory of the Institute of Plant Biotechnology. During the harvest, the agricultural yield and its components were evaluated. Results and discussion: Sclerotium sp. was identified as the causal agent of diseases. Fusarium sp. In the control treatment of the N5Ha cultivar, while the CIAP G-11 cultivar, no causal agents were identified. The key pest turned out to be Chloridea virescens. The highest yields were obtained in the treatment with actinomycetes for both cultivars. Conclusions: pre-sowing seed treatment decreased the incidence of diseases and increased yields.

Resumen

Problemática: El garbanzo Cicer arietinum L. es un cultivo de importancia para la alimentación humana, por el alto contenido de proteína que presenta; la incidencia de plagas influye sobre los rendimientos del mismo; el uso de bioproductos en la agricultura constituye una alternativa para la nutrición de las plantas y protección contra agentes nocivos. Objetivo: Evaluar el efecto de bioproductos sobre insectos plagas, enfermedades y el rendimiento agrícola en garbanzo. Metodología: El trabajo se desarrolló de diciembre de 2022 a marzo de 2023. Se utilizaron los cultivares N5Ha y CIAP G-11; se empleó un diseño de bloques al azar con tres tratamientos y cinco réplicas. Tratamiento 1 Control, Tratamiento 2 semillas tratadas con Trichoderma antes de la siembra, Tratamiento 3 semillas tratadas con actinomicetos antes de la siembra. A partir de la brotación se realizaron muestreos cada siete días para evaluar los insectos y las enfermedades producidas por hongos del suelo, los agentes causales se identificaron en el laboratorio de Microbiología del Instituto de Biotecnología de las Plantas. En la cosecha se evaluó el rendimiento agrícola y sus componentes. Resultados y discusión: se identificaron como agente causal de enfermedades a Sclerotium sp. Fusarium sp. en el tratamiento control del cultivar N5Ha, mientras el cultivar CIAP G-11 no se identificaron agentes causales. La plaga clave resultó se Chloridea virescens. Los mayores rendimientos se obtuvieron en el tratamiento con actinomicetos para los dos cultivares. Conclusiones: el tratamiento de las semillas presiembra disminuyó la incidencia de enfermedades e incrementó los rendimientos.

About The Speaker

Laura Regla Pérez Padrón

Laura Regla Pérez Padrón

Estudiante de tercer año de Agronomía, FCA, UCLV. Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 15, 2023 11:20 AM
15 minutes
Salón 2 Starfish
Authors
Laura Regla Pérez Padrón
Dr. Ubaldo Alvarez Hernández
Alejandro Machado Torres
Dr. Arahis Cruz Limonte
Yelenys Alvarado Capó
Ricardo Medina Marrero
Keywords
Bioproducto
control de plagas
garbanzo
rendimientos
Documents