Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
9th Symposium “Design, production and development of drugs” and 4th International Symposium “Chemistry of natural products”
Problem: Parkinson's disease is a neurodegenerative disease characterized by the progressive loss of dopaminergic neurons. This disorder has affected millions of people, and its incidence is projected to increase significantly by 2040. Pharmacological treatments include monoamine oxidase (MAO) inhibitors, which regulate dopamine levels in the brain, but are associated with side effects and high costs. In this context, Pourouma cecropiifolia, an Amazonian species, is emerging as a promising source of bioactive compounds due to its high concentration of polyphenols.
Methodology: In this study, hydroalcoholic extracts of P. cecropiifolia seeds were evaluated for their inhibitory capacity against MAOs related to Parkinson's disease. Extractions were performed with mixtures of ethanol:water and methanol:water (80:20) by maceration for 24 hours, complemented by sonication at 10, 20, and 30-minute intervals. Total phenol and hydroxycinnamic acid contents, as well as antioxidant capacity, were determined using ABTS and DPPH assays, and MAO enzyme inhibition.
Results and Discussion: Results suggest that the different types of extractions do not significantly influence the amount of total phenols and hydroxycinnamic acids. However, the ethanolic extracts, after 30 minutes of sonication, showed greater antioxidant activity with ABTS and DPPH radicals. Furthermore, in MAO inhibition assays, the extracts presented significantly low IC50 values.
Conclusions: P. cecropiifolia extract has great potential as a possible natural inhibitor of monoamine oxidase enzyme activity.
Problemática: El Parkinson es una enfermedad neurodegenerativa caracterizada por la pérdida progresiva de neuronas dopaminérgicas. Este trastorno ha llegado a afectar a millones de personas y se proyecta que su incidencia aumente significativamente al 2040. Los tratamientos farmacológicos empleados incluyen inhibidores de las monoamino oxidasas (MAOs), que regulan los niveles de dopamina en el cerebro, pero están asociados con efectos secundarios y altos costos. En este contexto, Pourouma cecropiifolia, una especie amazónica, se perfila como una fuente prometedora de compuestos bioactivos debido a su alta concentración de polifenoles.
Metodología: en el presente estudio evaluó extractos hidroalcohólicos de las semillas de P. cecropiifolia en la capacidad inhibitoria de las MAOs relacionadas al Parkinson. Se realizaron extracciones con mezclas de etanol:agua y metanol:agua (80:20) mediante maceración por 24 horas complementada con sonicación en intervalos de 10, 20 y 30 minutos. Se determinaron los contenidos de fenoles totales y ácidos hidroxicinámicos, así como la capacidad antioxidante mediante los ensayos ABTS y DPPH y la inhibición enzimática de las MAOs.
Resultados y Discusión: obtenidos sugieren que los diferentes tipos de extracciones no influyen significativamente en la cantidad de fenoles totales y ácidos hidroxicinámicos. Sin embargo, los extractos etanólicos a los 30 min de sonicación mostraron mayor actividad antioxidante con los radicales ABTS y DPPH. Por otro lado, en los ensayos de inhibición de las MAOs, los extractos presentaron valores IC50 significativamente bajos.
Conclusiones: el extracto de P. cecropiifolia tiene un gran potencial como posible inhibidor natural de la actividad enzimática de las monoamino oxidasas.
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HINOJOSA ORTIZ CAMERON FRANCHESCA
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