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9th Symposium “Design, production and development of drugs” and 4th International Symposium “Chemistry of natural products” "SIQF 2025"

IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIQF 2025

9th Symposium “Design, production and development of drugs” and 4th International Symposium “Chemistry of natural products”

Influence of temperature and time variables on the crystallization operation of PI G-0
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Introduction. At the CBQ production plant, there is a need to improve the engineering procedures applied to the crystallization process of G-0, which constitutes the fundamental raw material for the production of Furvina.
Objective. To analyze the influence of temperature and time variables on the crystallization process of the crude and purified liquor in the G-0 PI.

Methodology. A multilevel 22-factorial experimental design with replicates and a center point for the crystallization of crude and pure liquor was used. Crystallization temperature and time were measured as independent variables. The response variables were crude and pure liquor yields.
Results and discussion. Considering the influence of the independent variables, an R-squared value of 95.54% and 82.13% was obtained for crude and pure liquor yields, respectively. In addition, Pareto charts, interaction of variables, and response surface graphs were obtained. As can be seen, both independent variables are significant for the yield of both crude and pure samples, with almost similar coefficients, with the same sign for the crude and different signs for the pure sample. The optimal value for crude sample yield is 67.59% for the variables temperature and time at the highest level, and for pure sample yield, the optimal value is 53.99% for the variables temperature at the highest level and time at the lowest level.

Conclusions. The influence of the studied variables on crystallization was determined, with temperature being the most significant variable.

Introducción. En el CBQ, planta de producción, se necesita perfeccionar los procedimientos ingenieriles aplicados al proceso de cristalización del G-0 que constituye la materia prima fundamental para la producción de Furvina.
Objetivo. Analizar la influencia de las variables temperatura y tiempo en la operación de cristalización del licor crudo y purificado en el PI G-0.

Metodología. En el trabajo se realizó un diseño experimental factorial multinivel del tipo 22 con réplica y con punto central para la cristalización del crudo y del puro. Como variables independientes se midieron temperatura y tiempo de cristalización. Como variables respuesta rendimiento del crudo y rendimiento del puro.
Resultados y discusión. Al considerar la influencia de las variables independientes se obtiene un valor de R-cuadrado del 95,54 % y 82,13% en el rendimiento del crudo y el puro respectivamente. Además, se obtuvieron los gráficos de diagrama de Pareto, de Interacción de variables y de Superficie Respuesta. Como se puede apreciar ambas variables independientes son significativas para el rendimiento tanto del crudo como del puro, casi con similares coeficientes, con igual signo para el crudo y signos diferentes para el puro. El valor óptimo del rendimiento del crudo es de 67,59 % para las variables temperatura y tiempo en el mayor nivel y para el rendimiento del puro el óptimo es 53,99 % para las variables temperatura en el mayor nivel y tiempo en el menor nivel.

Conclusiones.  Se determinó la influencia de las variables estudiadas en la cristalización, siendo la variable más significativa la temperatura.

About The Speaker

Ester María Hernández Martínez

M. Sc. Ester María Hernández Martínez

CBQ, UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Spanish / Español
October 21, 2025 11:30 AM
5 minutes
Salon 1
Authors
M. Sc. Ester María Hernández Martínez
Dr. C. Irenia Gallardo Aguilar
Dr. C. Luis Andrés Gómez Rodríguez
Dr. C. María Isabel Díaz Molina
Keywords
cristalización
crystallization
furvina
furvine
g-0
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