VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIPN
4th International Symposium "Chemistry of natural products”
Abstract
The Myrtaceae family (121 genera, 3800–5800 spp.) is one of the most important in the tropical area. Several members of this family are used in traditional medicine as antidiarrheals, antimicrobials, antioxidants, antiseptics, antirheumatics, anti-inflammatories and to lower blood cholesterol. Among the genera that make up this family is Mosiera Small with around forty identified species, including the Cuban endemic plant Mosiera bullata (Britton & P.Wilson) Bisse subsp. bullata. Mosiera species have been little investigated, and this is the first study analysing the composition of Mosiera bullata. Fresh leaf samples of M. bullata were collected from different locations near Santa Clara city, Cuba, and their essential oil was extracted. Using GC/MS, nineteen components (89.68% of the oil) were identified. The major compound was found to be 1,8-cineole and the GC/FID method was analytically validated for their quantification. Chromatograms (GC/FID) of the sixteen samples studied were proposed as a fingerprint of the volatile composition of M. bullata leaves. Chemometric methods assured the reliability of the chromatographic fingerprinting. Therefore, in the present work is suggested, for the first time, a reliable and consistent chemical profile of M. bullata essential oil.
Resumen
La familia Myrtaceae (121 géneros, 3800–5800 spp.) es una de las mas importantes del área tropical. Varios miembros de esta familia son usados en medicina tradicional como antidiarreicos, antimicrobianos, antioxidantes, antisépticos, antirreumáticos, anti-inflamatorios y para decrecer el colesterol sanguíneo. Entre los géneros que conforman esta familia se encuentra la Mosiera Small con alrededor de cuarenta especies identificadas, incluida la planta endémica cubana Mosiera bullata (Britton & P.Wilson) Bisse subsp. bullata. Las especies de Mosiera han sido poco investigadas y este es el primer estudio que analiza la composición del aceite esencial obtenido de las hojas de esta planta. Se recolectaron muestras de hojas frescas de M. bullata en diferentes localidades cercanas a la ciudad de Santa Clara, Cuba, y se extrajo su aceite esencial. Utilizando GC/MS, se identificaron diecinueve componentes (89,68% del aceite). Se encontró que el compuesto principal era el 1,8-cineol y se validó analíticamente el método GC/FID para su cuantificación. Los cromatogramas (GC/FID) de las dieciséis muestras estudiadas se propusieron como una huella digital de la composición volátil de las hojas de M. bullata. Los métodos quimiométricos aseguraron la confiabilidad de las huellas cromatográficas. Por lo tanto, en el presente trabajo se sugiere, por primera vez, un perfil químico confiable y consistente del aceite esencial de M. bullata.
About The Speaker
Dra. María Elisa Jorge Rodríguez
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