4th International Symposium "Chemistry of natural products” "SIPN"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIPN

4th International Symposium "Chemistry of natural products”

INFLUENCE OF ELECTROMAGNETIC TREATMENT ON MICROBIAL LOAD AND VITAMIN C CONTENT IN FRUIT NECTARS

Abstract

The application of electromagnetic fields is a technique that can be used in food preservation; It does not apply a thermal process, so it guarantees that the nutritional and organoleptic characteristics of the food are not affected and remain as similar as possible to the natural product, mainly in fruits and derivatives (nectar).

In the present study, multilevel factorial experiments 23 were evaluated, designed and executed in which the influence of a 60 Hz electromagnetic field on the microbial flora and the vitamin C content of fruit nectars (guava and mango) was determined, in a homogeneous and completely randomized unit, then compared with their control samples; in order to study their behavior after each treatment. For this, the professional program STATGRAPHICS Centurion XV was used in the statistical processing. BioNaK-03 was used as a magnetic conditioning device, which was characterized with approximate average magnetic induction values of (9 and 9.5 mT).

It was established that the application of the 60 Hz electromagnetic field maintained the physical - chemical and sensory parameters in a similar way to the natural ones, causing an inhibition in the microbial flora present in the fruit nectars (guava and mango), increasing the life time useful and stability of the product; it has a favorable effect on the stability of vitamin C as a fundamental nutrient and it is proven that the exposure time plays a determining role.



Resumen

La aplicación de los campos electromagnéticos es una técnica de posible uso en la conservación de alimentos; no aplica un proceso térmico, por lo que garantiza que las características nutricionales y organolépticas del alimento no se afecten y se mantengan lo más parecidas al producto natural, principalmente en frutas y derivados (néctar).

En el presente estudio se evaluó, diseñó y ejecutaron experimentos factoriales multiniveles 23 en los que se determinó la influencia de un campo electromagnético de 60 Hz sobre la flora microbiana y el contenido de vitamina C de los néctares de frutas (guayaba y mango), en una unidad homogénea y completamente aleatorizada, comparados luego con sus muestras controles; con el objetivo de estudiar su comportamiento después de cada tratamiento. Para ello se empleó en el procesamiento estadístico el programa profesional STATGRAPHICS Centurion XV. Como dispositivo acondicionador magnético se utilizó el BioNaK-03 que se caracterizó con valores de inducción magnética media aproximada de (9 y 9,5 mT).

Se estableció que la aplicación del campo electromagnético de 60 Hz mantuvo de forma similar a las naturales los parámetros físico - químicos y sensoriales, provoca una inhibición en la flora microbiana presente en los néctares de frutas (guayaba y mango), incrementando el tiempo de vida útil y la estabilidad del producto; tiene un efecto favorable sobre la estabilidad de la vitamina C como nutriente fundamental y se comprueba que el tiempo de exposición juega un papel determinante.



About The Speaker

SMc. Yaima Torres Ferrer

Ing SMc. Yaima Torres Ferrer

CNEA Flag of Cuba


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Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 15, 2023 1:38 PM
15 minutes
Sala Polivalente A
Authors
Ing SMc. Yaima Torres Ferrer
Dr.C. Margarita Rivera Soto
Dr.C. Guillermo Ribeaux Kindelán
Keywords
campo electromagnético
electromagnetic field
flora microbiana
fruit nectars
microbial flora
néctares de frutas
Documents