Simposio Internacional de Ciencias Farmaceúticas
SICF
Abstract
Shark liver oil is credited with multiple benefits. The problem is that despite its wide use, there is very little evidence at the national and international level of its chemical composition for its use for pharmaceutical purposes, nor is its monograph reported in official Pharmacopoeias. Objective: to characterize the physicochemical characterization of the shark liver oil mixture, near the coasts of the western north coast of Cuba, for its subsequent use as an active ingredient in the development of pharmaceutical formulations. Methodology: the physicochemical parameters reported in the specialized literature for other fish oils were determined, such as: specific density, refractive index, acidity, iodine, saponification, peroxide, anisidine and percentage of unsaponifiable matter. The content of vitamins A, D and E in Shark Liver oil is quantified by High Resolution Liquid Chromatography (HPLC), using a mobile phase composed of Methanol: water (98: 2). Simultaneously, the determination of the fundamental lipid composition is carried out, through the use of chromatographic techniques, such as Gas Chromatography, and spectroscopic techniques such as IR, GC-MS and NMR, to identify and quantify the fatty acids present. Results and discussion: The results obtained show that the oil mixture can be considered a potential active pharmaceutical ingredient because it has a high content of vitamin A and palmitic acid, followed by stearic, oleic and linoleic. Conclusions: Shark liver oil can be considered a potential Active Ingredient for the development of pharmaceutical formulations.
Resumen
Al aceite de hígado de tiburón se le atribuyen múltiples beneficios. La problemática consiste que a pesar de su amplio uso existen muy pocas evidencias en el ámbito nacional e internacional de su composición química para su empleo con fines farmacéuticos, ni su monografía aparece reportada en Farmacopeas oficiales. Objetivo: caracterizar físico-química de la mezcla de aceite hígado de tiburón, aledaños a las costas del litoral norte occidental de Cuba, para su posterior empleo como ingrediente activo en el desarrollo de formulaciones farmacéuticas. Metodología: se determinaron los parámetros físico – químicas, reportados en la literatura especializada para otros aceites de pescado, tales como: densidad específica, índice de refracción, de acidez, de yodo, de saponificación, de peróxido, anisidina y porcentaje de materia insaponificable. Se cuantifica el contenido de vitaminas A, D y E en el aceite de Hígado de Tiburón, por Cromatografía Líquida de Alta Resolución (CLAR), empleando para ello una fase móvil compuesta por Metanol: agua (98:2). Simultáneamente se realiza la determinación de la composición lipídica fundamental, mediante el uso de técnicas cromatográficas, como la Cromatografía Gaseosa, y espectroscópicas tales como IR, CG-EM y RMN, para identificar y cuantificar los ácidos grasos presentes. Resultados y discusión: Los resultados obtenidos demuestran que la mezcla de aceite puede considerarse un potencial ingrediente activo farmacéutico porque presenta un alto contenido de vitamina A y de ácido palmítico, seguido de esteárico, oleico y linoleico. Conclusiones: El aceite de hígado de tiburón puede considerarse un potencial Ingrediente Activo para el desarrollo de formulaciones farmacéuticas.
About The Speaker
MsC. Juan Alberto Pérez Carrasco