Simposio Internacional de Ciencias Farmaceúticas
SICF
Abstract
Introduction: Soy lecithin has become one of the most widely used dietary supplements with supposed nutritional benefits and potential to treat obesity. Objective: To determine the effect of soy lecithin on body composition, according to bioelectric parameters.
Method: An experimental preclinical pharmacology study was carried out in the Laboratory of Antibodies and Experimental Biomodels (LABEX-CIM) and the Basic Sciences Laboratory of the University of Medical Sciences of Santiago de Cuba, in 2019. Soy lecithin was administered by e 30 days, in doses considered as maximum and minimum to two experimental groups of Wistar rats, to be compared with the control group that received regular feeding. A bioelectric variable were estimated by bioimpedance at the beginning and at the end of administration and the result was evaluated. Differences were established between the experimental groups by means of the Kruskal-Wallis test of independent samples and considering the level of significance less than 5% comparing in relation to the control and each other.
Results: Total body water, fat-free mass, extracellular water and total body fat were significant with respect to the control and the phase angle, as a standard parameter to assess nutritional status, showed reduction in both experimental groups.
Conclusions: Soy lecithin, depending on the dose, modifies the body composition, the phase angle being a valuable parameter for nutritional evaluation in rats after administration of soy lecithin.
Resumen
Introducción: La lecitina de soya se ha convertido en un suplemento dietético de los más utilizados con supuestos beneficios nutricionales, y potencialidades para tratar la obesidad.
Objetivo: Determinar el efecto de la lecitina de soya sobre la composición corporal, según parámetros bioeléctricos.
Método: Se realizó un estudio de farmacología preclínica experimental en el Laboratorio de Anticuerpos y Biomodelos Experimentales (LABEX-CIM) y el Laboratorio de Ciencias Básicas de la Universidad de Ciencias Médicas de Santiago de Cuba, en 2019. Se administró lecitina de soja por e 30 días, en dosis consideradas como máximas y mínimas a dos grupos experimentales de ratas Wistar, para ser comparados con grupo control que recibió alimentación habitual. Se estimaron variables bioeléctricas mediante bioimpedancia al inicio y al finalizar administración y se evaluó resultado. Se establecieron diferencias entre los grupos experimentales mediante la Prueba de Kruskal-Wallis de muestras independientes y considerando el nivel de significación menor del 5% comparando en relación al control y entre sí.
Resultados: El agua corporal total, la masa libre de grasa, agua extracelular y grasa corporal total resultaron significativos respecto al control y el ángulo de fase, como parámetro estándar para evaluar estado nutricional, mostró reducción en ambos grupos experimentales. Conclusiones: La lecitina de soya, dependiendo de la dosis, modifica la composición corporal siendo el ángulo de fase un parámetro valioso para la evaluación nutricional en ratas tras administración de lecitina de soja.
About The Speaker
Dr. Leidys Cala Calviño