Simposio Internacional Hábitat y Desarrollo Comunitario Sostenible "HAB-COM 2021"

Simposio Internacional Hábitat y Desarrollo Comunitario Sostenible

HAB-COM 2021

How can organic farming, developed from a Social Control Organization, promote sustainable community development?

This study aims to analyze the discussion around sustainable community development of organic farming, structured from a Social Control Organization (SCO), considering members motivations, social-historical events and political elements. This research is an exploratory study of qualitative perspective, carried out in Morro Redondo, a rural municipality located in the South of Brazil. Data was collected by field notebook records and none-participant observation within the “SCO Renascer” reunions, composed by six families and a rural extensionist. In this context, we identified life history events that drove the families toward organic farming, such as intoxication, material losses, and the shutdown of an important meat-packing plant in the region. Besides economic motivations, the group showed environmental and health concern, longing for recognition and protagonism, better life condition and food security. Regarding political elements, in Brazil we have been witnessing, in the last five years, the dismantling of public policies involving organic production, as well as other social assistance policies that guaranteed institutional markets for organic farming. We consider the experience of the “SCO Renascer” as a means to sustainable community development, due to the environmental education character, self-management, trust relations, social commitment, food security, and the sustainability of the production system. Nonetheless, we consider that the strict regulation of organic farming may threaten the autonomy of farmers. Moreover, the numerous requirements, such as written records, challenge the involvement of farmers with low levels of formal education. 

Este estudio pretende analizar la discusión en torno al desarrollo comunitario sostenible de la agricultura orgánica, estructurado desde una Organización de Control Social (OCS), considerando las motivaciones de los miembros, los acontecimientos histórico-sociales y los elementos políticos. Esta investigación es un estudio exploratorio con perspectiva cualitativa, realizado en Morro Redondo, un municipio rural del sur de Brasil. Los datos se recogieron mediante un cuaderno de campo y observación no participante en las reuniones del "OCS Renascer", compuesto por seis familias y una extensionista rural. En este contexto, identificamos las experiencias que llevaron las familias a la agricultura orgánica, como intoxicación, pérdidas materiales y el cierre de un importante frigorífico de la región. Además de las motivaciones económicas, el grupo mostró preocupaciones ambientales y de la salud, deseo de reconocimiento y protagonismo, mejores condiciones de vida y seguridad alimentaria. Sobre los elementos políticos, en Brasil hemos sido testigos, en los últimos cinco años, del desmantelamiento de las políticas públicas relacionadas con la producción orgánica, así como de otras políticas de asistencia social que garantizaban mercados institucionales para la agricultura orgánica. Consideramos la experiencia de la "OCS Renascer" como un medio de desarrollo comunitario sostenible, por el carácter educativo ambiental, autogestión, relaciones de confianza, compromiso social, seguridad alimentaria y la sostenibilidad del sistema productivo. Sin embargo, consideramos que la estricta regulación de la agricultura orgánica puede amenazar la autonomía de los agricultores. Además, los numerosos requisitos, como los registros escritos, suponen un reto para la participación de los agricultores con baja escolarización.

About The Speaker

Sabrina Lorandi

Lic. Sabrina Lorandi

Universidade Federal do Rio Grande (FURG) Flag of Brazil


Practical Info
English (US)
November 23, 2021 1:0 PM
4 minutes
L1
Authors
Lic. Sabrina Lorandi
Sérgio Botton Barcellos
Keywords
agricultura familiar
autogestión
comunidad rural
desarrollo sostenible
family farming
rural community
self-management
sustainable development


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