V International Symposium "Technological and Environmental Security" "STA"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

STA

V International Symposium "Technological and Environmental Security"

Analysis of possible technological risks in the Antonio Díaz Santana "Manacas" Brewery

Abstract

This research was carried out at the Antonio Díaz Santana "Manacas" Cervecería Company with the objective of analyzing the technological risks related to the production process of said company, in order to reduce environmental and public health risks; For this purpose, a thorough analysis of the hazards and quantified risk assessment was carried out for all the facilities and associated activities, an inventory of the dangerous substances involved in the process was carried out, and the possible risks to public health due to fires were analyzed. , explosions and release of toxic substances outside the limits of the facility, and the possible affected area was defined. The methodology used for this research was a literature review using sources such as books, theses, and national and international scientific journals about the evaluation and management of environmental and health risks, the prevention of serious accidents and preparation for cases. of emergency; which reaffirms the scientificity of the research. The work allowed us to determine that given the geographic and environmental situation of the entity, the necessary mitigation measures must be prioritized there, as a result of the use of dangerous substances can cause damage to the human health of the inhabitants of its surroundings, and then After carrying out the evaluation, it was estimated that in the event of a leak or explosion the risks to human life are medium since the estimated number of fatalities is approximately 1 or 2 people.


Resumen

La presente investigación se realizó en la Empresa Cervecería Antonio Díaz Santana "Manacas" con el objetivo de analizar los riesgos tecnológicos relacionados con el proceso de producción de dicha empresa, con el fin de reducir los riesgos ambientales y de la salud pública; para ello se realizó un análisis minucioso de los peligros y la evaluación cuantificada de riesgos para todas las instalaciones y las actividades asociadas, se realizó un inventario de las sustancias peligrosas que intervienen en el proceso, se analizaron los posibles riesgos para la salud pública por incendios, explosiones y liberación de sustancias tóxicas fuera de los límites de la instalación, y se definió la posible área afectada. La metodología empleada para la presente investigación fue la revisión de literatura utilizando fuentes tales como libros, tesis, revistas científicas tanto nacionales como internacionales acerca de la evaluación y manejo de riesgos medioambientales y de la salud, la prevención de accidentes graves y la preparación para casos de emergencia; lo cual reafirma la cientificidad de la investigación. El trabajo permitió determinar que dada la situación geográfica y ambiental que posee la entidad, se deben priorizar allí las medidas de mitigación necesarias, producto a que la utilización de sustancias peligrosas puede ocasionar daños a la salud humana de los habitantes de sus alrededores, además luego de realizar la evaluación se estimó que ante una fuga o explosión los riesgos para las vidas humanas son medios puesto que el número de fatalidades estimadas es de 1 o 2 personas aproximadamente.

About The Speaker

Elisabet Barreto Vázquez

Ing. Elisabet Barreto Vázquez

Empresa Cervecería Antonio Díaz Santana Manacas Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 2:6 PM
10 minutes
Sala Polivalente B
Authors
Ing. Elisabet Barreto Vázquez
Alejandro Javier Sutil Gálvez
Danay Rodríguez Vázquez
Dubrany Suárez Castro
Lesdier Pérez Ruiz
Jeikel Idonis Risquet Aguirre
Edel Pérez Pérez
Keywords
chemical substances
escenario de riesgos.
risk scenario.
sustancias químicas
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