V International Symposium "Technological and Environmental Security" "STA"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

STA

V International Symposium "Technological and Environmental Security"

Environmental Impact Evaluation at the Amaro Bottling Plant

Abstract

In order to identify and assess the environmental aspects derived from the company's activities, which have a positive or negative impact on the environment, an environmental impact assessment is carried out at the Amaro Bottling Plant. For compliance, a diagnosis of the organization's environmental performance is carried out. In addition, the "Methodological Guide for the evaluation of environmental impact" proposed by Vicente Conesa Fernández-Vitoria is used, determining the importance of each of the environmental impacts that are experienced as a result of the entity's operations through the impact matrix environmental. As results, it was obtained that man is the most impacted environmental factor and of positive magnitude, since he is the one who performs the work in the factory, giving positive results for him and for the economy of the territory, on the other hand, groundwater is the factor environment with the greatest negative impact, since it is a natural resource that, when exploited for commercialization, generates negative impacts by reducing the availability of this resource, which, although renewable, is critical worldwide. Likewise, the impactful actions that are positive in decreasing order are: income generation, use of local labor and attention to man. Finally, 96.1% of the impacting actions on the impacted factors are irrelevant, for which an action plan is proposed aimed at recovering these environmental factors and thus minimizing the negative impacts generated in the Amaro Bottling Plant.

Resumen

Con el fin de identificar y valorar los aspectos ambientales derivados de las actividades de la empresa, que tienen un impacto positivo o negativo sobre el Medio Ambiente, se realiza una evaluación de impacto ambiental en la Embotelladora Amaro. Para su cumplimiento se realiza un diagnóstico del desempeño ambiental de la organización. Además, se emplea la “Guía metodológica para la evaluación del impacto ambiental” propuesta por Vicente Conesa Fernández-Vitoria, determinándose la importancia de cada uno de los impactos ambientales que se experimentan a consecuencia de las operaciones de la entidad a través de la matriz de impacto ambiental. Como resultados se obtuvieron que el hombre es el factor ambiental más impactado y de magnitud positiva, ya que es quien realiza el trabajo en la fábrica, dando resultados positivos para él y para la economía del territorio, por otro lado el agua subterránea es el factor ambiental de mayor impacto negativo, ya que es un recurso natural que al ser explotado para su comercialización genera impactos negativos al disminuir la disponibilidad de este recurso, que aunque es renovable, es crítico a nivel mundial. Asimismo, las acciones impactantes que resultan positivas en orden decreciente son: la generación de ingresos, uso de mano de obra local y atención al hombre. Finalmente, el 96.1% de las acciones impactantes sobre los factores impactados son irrelevantes, por lo cual se propone un plan de acciones encaminado a recuperar estos factores ambientales y así minimizar los impactos negativos que se generan en la Embotelladora Amaro.

About The Speaker

Ing. Andrés Emilio Cebey Cruz

Ing. Ing. Andrés Emilio Cebey Cruz

Empresa de Bebidas y Refrescos Villa Clara Flag of Cuba


Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 3:37 PM
15 minutes
Sala B SIQF
Authors
Ing. Ing. Andrés Emilio Cebey Cruz
Dr. C Inés de la Caridad Alomá Vicente
Dr. C. Mariano Cortés Falcón
Lic. Dayamí Pérez Valdés
Ing. Rolando García Llerena
Lic. Pedro Santana Roque
Ing. Marilyn Cruz Mena
Ing. Yanisley Contino Hernández 
Ing. Yanira de la Caridad Vázquez Moya
Lic. Ismary Ramos Hernández
Keywords
ambiental
environmental
evaluación
evaluation
impact
impacto
Documents