V International Symposium "Technological and Environmental Security" "STA"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

STA

V International Symposium "Technological and Environmental Security"

Extraction and characterization of lignin from rice husk, parchment and coffee grounds

Abstract

Recently, research related to the chemical transformation of agricultural residues into high value-added products is directed at compounds such as lignin. Lignin is present in various regions of the plant cell wall and is considered a branched aromatic heteropolymer. Numerous scientific articles have proposed various applications of this as: fertilizer, adhesive, antioxidant, in the manufacture of phenolic resins and carbon fibers. Among the most consumed drinks and foods are coffee and rice. Its productions generate quantities of waste and lignocellulosic by-products that can be used to obtain this polymer. Taking into account the aforementioned with this investigation, lignin was extracted and characterized from rice husk, parchment and coffee grounds using the organosolv method The results of this study suggest that the valorization of three highly abundant lignocellulosic residues allows obtaining lignin, the second most abundant natural polymer on earth. The lignin was characterized by UV spectroscopy and the infrared spectrum revealed typical bands of the main functional groups of this polymer extracted using organic solvents; Scanning electron microscopy (SEM) and thermogravimetric analysis were also used. The highest percentage of lignin and extraction yield was obtained from coffee grounds. The studies suggested that the characteristics of the material obtained depend on the biomass from which it was started, as suggested by the literature.

Resumen

Recientemente, investigaciones relacionadas con la transformación química de residuos agrícolas en productos de alto valor agregado están dirigidas a compuestos como la lignina. La lignina está presente en varias regiones de la pared celular de las plantas y es considerada un heteropolímero aromático ramificado. Numerosos artículos científicos han propuesto diversas aplicaciones de esta como: fertilizante, adhesivo, antioxidante, en la fabricación de resinas fenólicas y de fibras de carbono. Entre las bebidas y alimentos más consumidos se encuentran el café y el arroz. Sus producciones generan cantidades de residuos y subproductos lignocelulósicos que pueden ser utilizados para la obtención de este polímero. Teniendo en cuenta lo anteriormente mencionado con esta investigación se pretende extraer y caracterizar la lignina a partir de cáscara de arroz, pergamino y borra de café empleando el método organosolv. Los resultados de este estudio sugieren la valorización de tres residuos lignocelulósicos altamente abundantes permite la obtención de lignina, el segundo polímero natural más abundante en la tierra. La lignina fue caracterizada por espectroscopía UV y el espectro infrarrojo reveló bandas típicas de los principales grupos funcionales de este polímero extraídos utilizando solventes orgánicos; también fueron empleadas la microscopía electrónica de barrido (SEM) y el análisis termogravimétrico. El mayor porcentaje de lignina y de rendimiento de extracción fue el obtenido a partir de la borra de café. Los estudios sugirieron que las características del material obtenido dependen de la biomasa de la cual se partió, tal y como sugiere la literatura.

About The Speaker

Dayana Mesa Tejeda

Dayana Mesa Tejeda

CEPN, Universidad de la Habana Flag of Cuba


Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 7:10 PM
15 minutes
Sala B SIQF
Authors
Dayana Mesa Tejeda
Juan Pablo Figuera Macías
Ernesto Diaz Infante
Yamilet Coll García
Keywords
cáscara de arroz; borra y pergamino de café; economía circular; lignina
rice husks
spent coffee ground and coffee husks; circular economy; lignin
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