V International Symposium "Technological and Environmental Security" "STA"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

STA

V International Symposium "Technological and Environmental Security"

Impact on global warming of Cocos nucifera L. production systems

Abstract

 

Issues: The carbon footprint is an indicator that measures the impact on global warming, being the absolute sum of all Greenhouse Gas (GHG) emissions. emissions of Greenhouse Gases (GHG). The determination of this indicator in forestry crops allows making decisions to reduce this impact and currently no research has been carried out in this area in forestry crops in Villa Clara.

Objective: To raise awareness of the importance of the carbon footprint in agriculture and quantify it in coconut production, in order to select and improve production techniques, equipment and structures that minimize this impact.

Methodology: This environmental study was carried out using the Life Cycle Assessment (LCA) methodology, in accordance with international standard ISO:14 067.  SIMAPRO software was used in the preparation of the inventories.

Results and discussion: It was found that of all the contributions that can be influenced the most to reduce the carbon footprint is in fuel consumption and seed production, obtaining that the carbon footprint in coconut plantations presents values of 990 kg of CO2 equivalent and that the use of chemical fertilizers can increase the contribution to the carbon footprint to 50%.

Conclusions: The contribution of coconut plantations to the carbon footprint was 990 kg CO2 equivalent with the largest contribution from the use of machinery and seed production.

 

Resumen

Problemática: La huella de carbono es un indicador que mide el impacto sobre el calentamiento global, siendo la suma absoluta de todas las
emisiones de Gases de Efecto Invernadero (GEI). La determinación de este indicador en cultivos forestales permite tomar decisiones para disminuir este impacto y actualmente no se han realizado investigaciones en esta temática en los cultivos forestales en Villa Clara.  

Objetivo: Dar a conocer la importancia de la huella de carbono en la agricultura y cuantificarla en la producción de coco, con el fin de seleccionar y mejorar las técnicas de producción, equipamiento y estructuras que minimicen dicho impacto.

Metodología: Este estudio medioambiental se realizó mediante la metodología de Análisis de Ciclo de Vida (ACV), según la norma internacional ISO:14 067.  Se utilizó el software SIMAPRO y en la confección de los inventarios.

Resultados y discusión: Se obtuvo como resultado que de todas las contribuciones en la que mayor se puede influir para disminuir la huella de carbono es en el consumo de combustible y en la producción de semilla, obteniéndose que la huella de Carbono en las plantaciones de coco presenta valores de 990 kg de CO2 equivalente y que el empleo de fertilizantes químicos puede incrementar al 50 % la contribución a la huella de carbono

Conclusiones: La contribución de las plantaciones de coco a la huella del carbono fue de 990 kg de CO2 equivalente con la mayor contribución por el empleo de la maquinaria y la producción de semilla.

 



About The Speaker

Maira María Pérez Villar

Dr. Maira María Pérez Villar

UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 2:1 PM
10 minutes
Sala Polivalente B
Authors
Dr. Maira María Pérez Villar
Jasiel Hernández Pérez
Elena Regla Rosa Domínguez
Keywords
cambio climático
carbon footprint
climate change
cocos nucifera l.
huella del carbono
Documents