VIII Conference "Chemical Sciences"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

VIII Conference "Chemical Sciences"

Study of 12 samples of cassava flour obtained in different areas of the central region of Cuba.

Abstract

In the present work, the chemical and nutritional properties determined in twelve cassava flours produced mainly in the Villa Clara province from different areas and producers and, presumably different cultivars of cassava (Manihot esculenta Crantz and Manihot Utilisima Pohl) used mainly in the preparation, are reported. of bread for the population due to the shortage of imported wheat flour. In Cuba there is no quality specification standard for this product or production standard, which violates quality assurance and food safety and security laws. All samples were analyzed and only one came from Ciego de Avila and five from Cienfuegos. Chemical, microbiological, nutritional and some organoleptic aspects were determined. The results were compared with the CODEX STAN:176-1989 (Rev.1-1995) standard and it was found that 83% complied with the regulated requirements and those found in the bibliography consulted. It is evident that there is an urgent need to establish Cuban standards in this regard to guarantee homogeneity in the product, its preparation, control and the guarantee for human consumption.


Resumen

En el presente trabajo se informan las propiedades químicas y nutricionales determinadas en doce harinas de yuca producidas principalmente en la provincia Villa Clara de distintas zonas y productores y, presumiblemente distintos cultivares de yuca (Manihot esculenta Crantz y Manihot Utilisima Pohl) empleadas principalmente en la elaboración de pan para la población debido a las carencias de harina del trigo importado. En Cuba no se cuenta con norma de especificaciones de calidad de este producto ni norma de producción lo que atenta contra la garantía de calidad y de la leyes de inocuidad y seguridad alimentarias. Todas las muestras fueron analizadas y solo una provenía de Ciego de Avila y cinco de Cienfuegos. Se les determinó análisis químico, microbiológico, nutricional y algunos aspectos organolepticos. Se compararon los resultados con la norma CODEX STAN:176-1989 (Rev.1-1995) y se comprobó que el 83 % cumplía con los requisitos regulados y con los encontrados en la bibliografía consultada. Se evidencia que urge de establecer las normas cubanas al respecto para garantizar la homogeneidad en el producto, su elaboración, control y la garantía para su consumo humano.

About The Speaker

Jorge B. de la Torre López

MsC. Jorge B. de la Torre López

UCLV Flag of Cuba

Trabajo como profesor en la universidad como profesor auxiliar y profesor consultante.

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 7:53 PM
15 minutes
Sala B SIQF
Authors
MsC. Jorge B. de la Torre López
Taimy Valdez Rojas
Keywords
cassava flour
chemical bromatological methods
codex stan 176-189
harina de yuca
métodos químicos bromatologicos
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