XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Critical points in the grinding, clarification and evaporation processes at the Cristino Naranjo sugar mill

Abstract

Simulators are an effective tool to search for optimal operating conditions and their control. The objective of this study was to detect the Critical Control Points and their respective critical limits through the application of the professional Sugar International Software in the grinding, clarification and evaporation processes at the Cristino Naranjo Sugar Mill. The material and energy balances were made with the historical data of the 2015-2016 harvests up to 2019-2020 using the Sugar International and the critical points of the process were detected and analyzed. The critical points detected are: in the mill stage, the imbibition water current, in clarification, the flow of steam supplied to the primary and secondary heaters, the milk of lime, the bagasse, and the flow of washing water; and in evaporation, the flow of steam that is fed to the system so that it operates efficiently. The values of the operating variables that allow it to operate efficiently are: in the mill stage, an imbibition water flow of 56,181.6 kg/h; in clarification for the case of the primary and secondary heaters of 17 232.6 kg/h and 13 866.0 kg/h respectively, for the milk of lime it was 4 849.4 kg/h, the bagasse 2 159.6 kg /h of washing water 5,960 kg/h and in evaporation a required steam flow of 91,648.4 kg/h.

Resumen

Los simuladores son una herramienta eficaz para la búsqueda de las condiciones óptimas de operación y su control. El objetivo del presente estudio fue detectar los Puntos Críticos de Control y sus respectivos límites críticos mediante la aplicación del Software profesional Sugar International en los procesos de molienda, clarificación y evaporación en el Central Azucarero Cristino Naranjo. Se realizaron los balances de materiales y energía con los datos históricos de las zafras 2015- 2016  hasta  2019-2020  empleando  el    Sugar International y se detectaron y analizaron los puntos críticos del proceso. Los puntos críticos detectados son: en la etapa de molinos la corriente agua de imbibición, en clarificación el flujo de vapor suministrado a los calentadores primario y secundario, la lechada de cal, el bagacillo, y el flujo de agua de lavado; y en evaporación el flujo de vapor que se alimenta al sistema para que este opere de manera eficiente. Los valores de las variables de operación que permiten que se opere de forma eficiente son: en la etapa de molinos un flujo de agua de imbibición 56 181,6 kg/h; en clarificación para el caso de los calentadores primarios y secundarios de 17 232,6 kg/h y 13 866,0 kg/h respectivamente, para la lechada de cal fue de 4 849,4 kg/h, el bagacillo 2 159,6 kg/h y de agua de lavado 5 960 kg/h y en evaporación un flujo de vapor requerido de 91 648,4 kg/h.

About The Speaker

Yudith González

Dr. Yudith González

UO Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 5:46 PM
15 minutes
SALA A
Authors
Dr. Yudith González
Lisandra Alayo García
Keywords
balances de materiales y energía
critical points
material and energy balances
operation variables
variables de operación
y puntos críticos
Documents