VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIIQ
XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"
Abstract
Essential oils (EO) are natural products extracted from different parts of the plant, they are made up of volatile aromatic chemical components, with important biological properties. The objective of the study was to evaluate the chemical composition and the effect of color on the quality of Tagetes pusilla (anisillo) essential oil in fresh and stored samples for various uses. The EO was obtained by steam distillation (cohobation); The yield of the essential oil is determined based on the volume of oil. The composition of the oil is carried out using gas chromatography-mass spectrophotometer (GC/MS), giving results of 12 components in a fresh sample, highlighting Anethole (68.02%) and Estragole (24.52%), among other components. in a smaller proportion, and eight components in the stored sample, highlighting Trans anethole (47.22%) and Anisole, p-propenyl (31.51%). The color was evaluated using the CIE-Lab methodology, with evident results in fresh and stored samples, varying the color from light greenish yellow to strong greenish yellow, respectively generated by the oxidative degradation of the oil as a function of storage time and temperature. The color and chemical composition are affected by various variables that must be studied more effectively for use in the pharmacological, cosmetic and food industries.
Resumen
Los aceites esenciales (AE) son productos naturales extraídos de diferentes partes de la planta, están constituidos por componentes químicos aromáticos volátiles, con propiedades biológicas importantes. El objetivo del estudio fue valorar la composición química y el efecto del color en la calidad del aceite esencial de Tagetes pusilla (anisillo) en muestras fresca y almacenada para diversos usos. El AE se obtuvo mediante destilación por arrastre de vapor (cohobación); se determinó el rendimiento del aceite esencial en función del volumen de aceite. La composición del aceite se determinó mediante cromatografía de gases-espectrofotómetro de masas (GC/MS), dando resultados de 12 componentes en muestra fresca, destacando el Anetol (68,02%) y Estragol (24,52%), entre otros componentes en menor proporción, y ocho componentes en muestra almacenada resaltando el Trans anetol (47,22%) y Anisol, p-propenilo (31,51%). El color se evaluó mediante la metodología CIE-Lab, con resultados evidentes en muestra fresca y almacenada, variando el color de amarillo verdoso claro a amarillo verdoso fuerte, respectivamente generado por la degradación oxidativa del aceite en función del tiempo y temperatura de almacenamiento. El color y la composición química se ven afectados por diversas variables que deben ser estudiadas con mayor efectividad con fines de uso en la industria farmacológica, cosmética y alimentaria.
About The Speaker
Sandra Lissette Recalde Luna
Discussion