XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Energy performance analysis at Heriberto Duquesne sugar mill

Abstract

One of the problems identified in the sugar industry is the deficient management of science and innovation. The objective of the research is to determine the potential savings of bagasse, fuel oil, steam and water in the raw sugar production process, through energy management, to increase energy efficiency indicators. A procedure is applied that includes the analysis methodologies of energy use analysis based on the energy review according to ISO 500001. The determination of 12 energy performance indicators, currently not reported for this industry, contribute to the definition of a line energy base and the systematic measurement of efficiency in industry. The general thermal efficiency, with a value of 77%, is affected by heat losses in the process, associated with heat recovery from hot streams, leaks and insulation, which can be reduced with energy integration to identify heat recovery potential. The modifications made to the energy system are of immediate economic recovery, given the significant potential savings of bagasse at the sugar mill and fuel at the distillery. The result of changes in the sugar mill is shown.

Resumen

Uno de los problemas identificados en la industria azucarera es la deficiente gestión de la ciencia e innovación. El objetivo de la investigación es determinar los ahorros potenciales de bagazo, fuel oil, vapor y agua en el proceso de producción de azúcar crudo, mediante la gestión de la energía, para incrementar los indicadores de eficiencia energética. Se aplica un procedimiento que incluye las metodologías de análisis de análisis del uso de la energía basado en la revisión energética según norma ISO 500001. La determinación de 12 indicadores de desempeño energético, actualmente no reportados para esta industria, contribuyen a la definición de una línea base energética y a la medición sistemática de la eficiencia en la industria. La eficiencia térmica general, con un valor de 77 % está afectada por las pérdidas de calor en el proceso, asociadas recuperación del calor de corrientes calientes, fugas y aislamiento, las cuales se pueden reducir con integración energética para la identificación del potencial de recuperación del calor. Las modificaciones realizadas en el sistema energético son de inmediata recuperación económica, dados los significativos ahorros potenciales de bagazo en el central y combustible en la destilería. Se muestra el resultado de las modificaciones en el central azucarero.
Palabras claves:  azúcar de caña, central azucarero, gestión de la energía

About The Speaker

Dr.C. Juan Pedro Hernández Touset

Dr.C. Juan Pedro Hernández Touset

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Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 14, 2023 3:40 PM
15 minutes
Sala A SIQF
Authors
Jorge Guevara Rodriguez
Lirianet Fuentes Ramirez
Dr. Juan Pedro Hernandez Touset
Keywords
azúcar de caña
cane sugar
central azucarero
energy management
gestión de la energía
sugar mill
Documents