XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Influence of P2O5, Calcium and Flocculant Addition to the sedimentation of cane juice in the BTR Clarifier.

Abstract

Abstract

Problem: The intensification of sedimentation in sugarcane juice in the Low Residence Time Clarifier (LRT) and variations in its P2O5 and calcium content and addition of flocculant.

Objective(s): To study the dynamics of sedimentation in sugarcane juice, with variations in its P2O5 and calcium content and the addition of flocculant and the use of the BTR clarifier.

Methodology: Sedimentation tests are carried out with cane juice, varying its P2O5 content in levels of 210-475 mg/L, Calcium between 290-450 mg/L and addition of flocculant from 0-4 mg/L, in order to predict in correspondence to the best interfactorial results, the Mathematical Models for the estimation of the sedimentation speed and together with the Mass Balance, calculate the sedimentation area, the Residence time and sucrose losses by inversion.

Results and discussion: The sedimentation tests in test tubes show that the sedimentation rate increases 2 to 3.5 times when the Phosphate and Calcium contents are higher than 200 and 300 mg/L and the addition of flocculant is 4 mg/L. In relation to the required sedimentation area, the residence time and loss of sucrose by inversion decrease appreciably with respect to when the active surfactant is not applied.

Conclusions:

The best conditions for sedimentation intensification can be obtained when working with the BTR Clarifier, the Flocculant application is 4 mg/L and the amounts of Phosphate and Calcium are higher than 200 mg/L and 300 mg/L, respectively.


Resumen

Resumen

Problemática: La intensificación de la sedimentación en jugos de caña, en el clarificador de Bajo Tiempo de Residencia (BTR) y variaciones en su contenido de P2O5, calcio y adición de floculante.

Objetivo(s): Estudiar la dinámica de la sedimentación en jugos de caña, con variaciones en su contenido de P2O5, calcio y adición de floculante y utilización del Clarificador BTR

Metodología: Se realizan pruebas de sedimentación con jugos de caña, variando su contenido de P2O5 en los niveles de 210-475 mg/L, de Calcio entre 290-450 mg/L y adición de Floculante de 0-4 mg/L, para predecir en correspondencia a los mejores resultados inter factoriales, los Modelos Matemáticos para la estimación de la velocidad de sedimentación y junto al Balance de masa, calcular el área de sedimentación, el tiempo de Residencia y pérdidas de sacarosa por inversión.

 Resultados y discusión: Las pruebas de sedimentación en probeta, ponen de manifiesto que la velocidad de sedimentación aumenta de 2 a 3.5 veces, cuando el contenido de Fosfato y Calcio son superiores a 200 y 300 mg/L y la adición de Floculante es de 4 mg/L. Con relación al área de Sedimentación requerida, el Tiempo de residencia y Pérdidas de Sacarosa por Inversión, disminuyen apreciablemente respecto a cuando no se aplica el tenso activo.

Conclusiones:

Las mejores condiciones para la intensificación de la sedimentación son posibles obtener, cuando al trabajar con el Clarificador BTR, la aplicación del Floculante es de 4 mg/L y las cantidades de Fosfato y Calcio superiores 200 mg/L y 300 mg/L, respectivamente.


About The Speaker

Luis Andres Gomez Rodriguez

Dr. Luis Andres Gomez Rodriguez

UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 3:45 PM
15 minutes
Sala A SIQF
Authors
Dr. Luis Andres Gomez Rodriguez
Keywords
btr clarifier.
clarificador btr.
key words: cane juice
palabras clave: jugo de caña
sedimentación
sedimentation
sedimentation area
sedimentation velocity
velocidad de sedimentación
área de sedimentación
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