XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Multi-criteria optimization as a method for selecting alternatives for the intensification of the brewing pasteurization process

Abstract

For the intensification of the pasteurization process of bottled beer, several alternatives are proposed, which require the application of an optimization method that not only considers economic criteria. Reason why the objective of this research is to select the best alternative, applying multicriteria optimization, for the intensification of the pasteurization process. The variants consist of: the replacement of the instrumentation in the tunnel, the complete replacement of the pasteurization tunnel with a new one and the replacement of the tunnel with a flash pasteurizer. The optimization problem is formulated based on the methodology proposed by Ordóñez et al. (2006), which considers not only the economic criteria, but also the technical and environmental criteria. As a result, it was obtained that the third variant is the best because it offers better indicators, showing Pasteurization Units of 23,31, an efficiency of 3,65 and a cost of 109,2 $/L, as well as insignificant environmental results.

Resumen

Para la intensificación del proceso de pasteurización de la cerveza embazada en botellas se proponen varias alternativas, que requieren de la aplicación de un método de optimización que no solo considere el criterio económico. Razón por la que el objetivo de esta investigación es seleccionar la mejor alternativa, aplicando la optimización multicriterio, para la intensificación del proceso de pasteurización. Las variantes consisten en: la sustitución de la instrumentación en el túnel, la sustitución completa del túnel de pasteurización por uno nuevo y la sustitución del túnel por un pasteurizador flash. Se formula el problema de optimización a partir de la metodología propuesta por Ordóñez y col. (2006), que considera no solo el criterio económico, también los criterios técnico y medioambiental. Como resultado se obtuvo que la tercera variante es la mejor pues ofrece mejores indicadores, mostrando Unidades de Pasteurización de 23,31, una eficiencia de 3,65 y un costo de 109,2 $/L, así como resultados ambientales poco significativos.




About The Speaker

Misdelki Pérez Colas

Misdelki Pérez Colas

Universidad “Ignacio Agramonte Loynaz”, Camagüey Flag of Cuba


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Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 5:42 PM
15 minutes
SALA A
Authors
Misdelki Pérez Colas
Dr. C. Martha F. Nápoles García
Keywords
beer
cerveza
multicriteria optimization
optimización multicriterio
pasteurización
pasteurization
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