VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIIQ
XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"
Abstract
Cancer is one of the main health problems and the main cause of death or reduced quality of life due to non-communicable diseases worldwide. For this reason, interest in obtaining drugs for its therapy has increased. At the Center for Genetic Engineering and Biotechnology, the recombinant polypeptide CIGB-370 is produced, which has shown antiproliferative and antitumor action on different tumor cell lines. Currently, there is a fermentation process in discontinuous operation mode at a 5 L scale where a chemically defined medium with amino acids is used, for the cultivation of the Escherichia coli W3110 strain transformed with a recombinant vector carrying the gene encoding this molecule. With a view to demonstrating the effectiveness of the process for obtaining the CIGB-370 protein and meeting high product demands in the future, the fermentation stage was scaled up to a level of 30 L of effective volume, using the scale-up criteria constant P/V for the agitation speed of the impeller and constant superficial gas velocity (Ʋs) for the air flow. It was demonstrated through a statistical analysis that there are no significant differences between both scales, verifying the effectiveness of the scaling criteria used.
Resumen
El cáncer constituye uno de los principales problemas de salud y la causa principal de muerte o de reducción de la calidad de vida por enfermedades no contagiosas a nivel mundial. Por esta razón se ha incrementado el interés por obtener fármacos para su terapia. En el Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología se produce el polipéptido recombinante CIGB-370, que ha mostrado acción antiproliferativa y antitumoral sobre diferentes líneas celulares tumorales. Actualmente se cuenta con un proceso de fermentación en modo de operación discontinuo a escala de 5 L donde se emplea un medio químicamente definido con aminoácidos, para el cultivo de la cepa Escherichia coli W3110 transformada con un vector recombinante portador del gen codificante para esta molécula. Con vista a demostrar la efectividad del proceso de obtención de la proteína CIGB-370 y satisfacer en un futuro altas demandas del producto, se realizó el escalado de la etapa de fermentación a nivel de 30 L de volumen efectivo, empleando los criterios de escalado P/V constante para la velocidad de agitación del impelente y velocidad superficial del gas (Ʋs) constante para el flujo de aire. Se demostró mediante un análisis estadístico que no existen diferencias significativas entre ambas escalas, comprobándose la efectividad de los criterios de escalado empleados.
About The Speaker
M. Sc. Rosalí Avila
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