XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Simulation of the automatic control system in the brewing room of the “Antonio Díaz Santana” brewery

Abstract

In this work, an automatic control strategy is simulated in the brewing room of the "Antonio Díaz Santana" brewery using automatic control systems (ACS) in cascade, anticipatory and simple loops. For the dynamic study of the process that takes place in the brewing room, a phenomenological mathematical model was created, whose computerized simulation, using the SIMULINK tool of the MatLab software, allowed knowing the behavior of the fundamental variables of the brewing room, verify the real behavior of the stage under study, validate the selected ACS and study their behavior in the face of changes in variables that disturb the system, for which four alternative automatic control schemes were simulated. Based on the results obtained in the work, an alternative is proposed that guarantees the control of the variables that define quality in the process under study.

Resumen

En este trabajo se simula una estrategia de control automático en la sala de cocimientos de la cervecería” Antonio Díaz Santana” empleando sistemas de control automático (SCA) en cascada,  anticipatorio y lazos simples. Para el estudio dinámico del proceso que se lleva a cabo en la sala de cocimiento fue confeccionado un modelo matemático de carácter fenomenológico, cuya simulación computarizada, empleando la herramienta SIMULINK del software MatLab, permitió conocer el comportamiento de las variables fundamentales de la sala de cocimientos, verificar el comportamiento real de la etapa objeto de estudio, validar los SCA seleccionados y estudiar su comportamiento ante cambios de variables que perturban al sistema, para lo cual se simularon cuatro alternativas de esquemas de control automático. A partir de los resultados obtenidos en el trabajo se propone una alternativa que garantiza el control de las variables que definen la calidad en el proceso objeto de estudio.

About The Speaker

Maria Eugenia O'farrill Pie

Dr. Maria Eugenia O'farrill Pie

Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas Flag of Cuba

Trabaja como profesora de la asignatura Instrumentación y control de procesos químicos , que se imparte en la carrera de ingeniería química en la Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas

Discussion

Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 14, 2023 4:10 PM
10 minutes
Sala A SIQF
Authors
Dr. Maria Eugenia O'farrill Pie
Keywords
automatic control
brewing room
control automático
sala de cocimientos
simulación
simulation
Documents