Executive Secretary
XI International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
AGROCENTRO 2025
11st Symposium on Agronomy
Abstract
Inceptisol soils are widely extended in the Villa Clara province. They are exploited under different management systems, however, there are no evidences of the impact that their use under greenhouse conditions may have on the soil. The aim of the present study was to characterize the properties of an Inceptisol soil dedicated to greenhouse vegetable systems. In this study, we evaluated soil chemical and physical properties of a long - term greenhouse cucumber (Cucumis sativus L.) system. As well the morphological profile characterization and quantitative measures of the chemical and physical properties of soil profile, in the same area. In order to determine the impact of soil management in its quality, we validated the proposed diagram for this type of soil. The results obtained revealed that the chemical indicators were more sensitive to the effects of management, with very high coefficients of variation (CV) (CV>50%) in phosphorus and moderate (25<CV<50%) in the rest. Based on the marked differentiation of horizons, a strong reaction to hydrochloric in the C horizon and chemical data obtained from the opened profile it was confirm that the soil of the study area was classified as an Inceptisol. When compared to proposed quality diagram, the soil´s properties at the greenhouse vegetable systems (organic matter, stable aggregates, permeability and structure factor) decreased whit the management, which confirm the effect of soil management on its quality.
Resumen
Los suelos Pardos mullido medianamente lavado, se encuentran ampliamente extendidos en la provincia Villa Clara. Los mismos son explotados bajo diferentes sistemas de manejo, sin embargo, no existen evidencias del impacto que sobre el suelo pueda tener su explotación bajo cultivo protegido. El objetivo del presente estudio fue caracterizar las propiedades de un suelo Pardo mullido medianamente lavado, dedicado a la producción de hortalizas en casas de cultivo. En el estudio evaluamos las propiedades físicas y químicas del suelo bajo cultivo de pepino (Cucumis sativus L.). Así como su caracterización morfológica y determinación de propiedades físicas y químicas del perfil. Unido a la evaluación de la calidad, mediante la validación del diagrama propuesto para este tipo de suelo. Los resultados obtenidos revelaron b b que los indicadores químicos fueron más sensibles a los efectos del manejo, con coeficiente de variación (CV) muy alto (CV>50%) en el fósforo y moderado (25<CV<50%) en el resto. En el perfil se evidenció una marcada diferenciación de horizontes y fuerte reacción al clorhídrico en el horizonte C, que confirma la presencia de un suelo Pardo mullido medianamente lavado. La comparación del diagrama de calidad de suelo con los indicadores obtenidos para la casa de cultivo, evidencia los efectos del manejo sobre la calidad de suelo en estudio.
About The Speaker
Dr. Ariany Colás Sánchez

Profesora Titular de Ciencias del Suelo Subdirectora de Ciencia y Técnica, Centro de Investigaciones Agropecuarias (CIAP) Jefa del Grupo de Investigaciones en Suelos y Biofertilizantes
Discussion