Executive Secretary
XI International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
AGROCENTRO 2025
11st Symposium on Agronomy
Abstract
Problem: Sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] is the fifth most important cereal worldwide, preceded by wheat, rice, corn, and barley. It is cultivated in more than 100 countries, with 42% of its production used for human consumption. Sorghum is considered an agronomically perfect crop as it generates high agricultural production with much lower water consumption than other cereals, making it sustainable and guaranteeing food security in the face of climate change. Human consumption is currently increasing worldwide due to its nutritional values and health benefits, as it is a source of macronutrients, micronutrients, and bioactive compounds.
• Objective(s): To analyze advances related to the nutritional, functional, and bioactive properties of foods using whole sorghum flour. To demonstrate the social impact of consuming sorghum-based products on the population. • Methodology: To assess a broad bibliographic compilation of international literature on the use of sorghum in human nutrition, as well as to present the main results obtained at our Universidad Central "Marta Abreu" in Las Villas, Cuba.
• Results and discussion: To disseminate and demonstrate the successful results achieved internationally and nationally with the use of whole-grain sorghum flour in human nutrition.
Resumen
Problemática: El sorgo [Sorghum bicolor (L.) Moench] es el quinto cereal más importante a nivel mundial, precedido por el trigo, el arroz, el maíz y la cebada, cultivándose en más de cien países, utilizándose el 42 % de su producción en la alimentación humana. El sorgo se considera un cultivo agronómicamente perfecto ya que genera una alta producción agrícola con un consumo mucho menor de agua que otros cereales, siendo sostenible y garantía en la seguridad alimentaria ante el cambio climático. Actualmente se registra un incremento del consumo humano a nivel mundial por sus valores nutritivos y beneficios a la salud, siendo una fuente de macronutrientes, micronutrientes y compuestos bioactivos.
Objetivo(s): Analizar los avances relacionados con las propiedades nutricionales, funcionales y bioactivas de alimentos utilizando la harina integral de sorgo. Demostrar el impacto social del consumo de productos elaborados con sorgo en la población.
Metodología: Valorar una amplia compilación bibliográfica de literaturas internacionales y nacionales en la utilización del sorgo en la alimentación humana, así como, exponer los principales resultados obtenidos en nuestra Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Cuba.
Resultados y discusión: Divulgación y evidencia de los satisfactorios resultados alcanzados internacional y nacionalmente con la utilización de la harina integral de sorgo en la alimentación humana.
About The Speaker
Dr. Yanelis Saucedo Hernandez

Discussion