Executive Secretary
XI International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability
AGROCENTRO 2025
11st Symposium on Agronomy
Problem: The scientific literature on the response of sugarcane cultivars in different harvesting periods is limited in number and updating. Hence the importance of resuming research under current conditions.
Objective(s): To determine the variation of pol percentage in sugarcane during three harvesting periods (beginning, middle and end).
Methodology: The study was carried out in four experimental stations belonging to the Sugarcane Research Institute (Instituto de Investigaciones de la Caña de Azúcar). Nineteen sugarcane cultivars, which coincided in the test sites studied, were evaluated. The maturity dynamics in the period from November to May were evaluated, as well as, the variation of yield during three harvesting moments in both cultivars separately.
Results and discussion: The initial moment of the harvest (November-December-January) obtained greater variation in the percentage of pol in cane than the middle and final moments. The greatest variation corresponded to the locality of Camagüey in both strains, and Cienfuegos had the least variability for the selection of cultivars at the beginning of the Cuban harvest. The middle period (February-March) offered the lowest values of the estimated variations, and among the localities, Cienfuegos had the lowest variability.
Conclusions: Cienfuegos and Camaguey showed the lowest and highest variability among the sites evaluated, respectively. The initial time of the harvest had the greatest variation in the percentage of pol in cane, and the middle period was the most stable.
Problemática: La literatura científica sobre la respuesta de cultivares de caña de azúcar en diferentes períodos de cosecha, son limitadas en número y actualización. De ahí la importancia de retomar las investigaciones bajos las condiciones actuales.
Objetivo(s): Determinar la variación del porcentaje de pol en caña, durante tres momentos de cosecha (inicio, medio y final).
Metodología: El estudio se realizó en cuatro estaciones experimentales, pertenecientes al Instituto de Investigaciones de la Caña de Azúcar. Se evaluaron 19 cultivares de caña de azúcar, que coincidieron en los sitios de prueba estudiados. Se evaluó la dinámica de madurez en el período de noviembre a mayo, así como, la variación del rendimiento durante tres momentos de cosecha en ambas cepas por separado.
Resultados y discusión: El momento inicial de la zafra (noviembre-diciembre-enero) obtuvo mayor variación del porcentaje de pol en caña que los momentos medio y final. La mayor variación, correspondió a la localidad de Camagüey en ambas cepas, y Cienfuegos la menor variabilidad para la selección de cultivares al inicio de la zafra cubana. El período medio (febrero-marzo) ofreció los menores valores de las variaciones estimadas, y entre las localidades, correspondió a Cienfuegos la más baja variabilidad.
Conclusiones: Las localidades de Cienfuegos y Camaguey presentaron la menor y mayor variabilidad entre los sitios evaluados, respectivamente. El momento inicial de la zafra obtuvo mayor variación del porcentaje de pol en caña, así como el período medio fue el más estable.
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MsC. Irenaldo Delgado Mora

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