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11st Symposium on Veterinary Medicine and Animal Husbandry "AGROCENTRO 2025"

XI International Scientific Conference on Agricultural Development and Sustainability

AGROCENTRO 2025

11st Symposium on Veterinary Medicine and Animal Husbandry

Leptospira serovars in dairy farms
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Abstract

Bovine leptospirosis is a disease that has spread significantly and is becoming part of the reproductive and public health problems in Ecuadorian livestock farming. Bovine leptospirosis is a disease that causes reproductive losses and low production performance. It also affects public health because it is zoonotic, meaning it is naturally transmitted between vertebrates and humans, and vice versa (Caravaca et al., 2003). The study of bovine leptospirosis is important because its spread is facilitated by poor sanitary practices among livestock farmers and the lack of records demonstrating the problems, as well as the application of empirical treatments without adequate diagnosis. The use of most livestock products for personal consumption and artisanal food production, under the aforementioned conditions, contributes to the contamination of humans involved in livestock management and consumers. Leptospirosis is caused by spirochetes of the genus Leptospira; classically, it comprises two species: L. interrogans and L. biflexa, the former being pathogenic and the latter, saprophytic. Leptospira interrogans includes approximately 23 serogroups and 218 serovars, and L. biflexa, 28 serogroups and 60 serovars (Zunino, 2007). Leptospira spp. are flexible, helical spirochetes measuring 0.1– 0.3 μm in diameter and 4–20 μm in length with hooked, curved ends. Genetically, they have two chromosomes. Lipopolysaccharides (LPS) determine the antigenic characteristics of each group.

Resumen

La leptospirosis bovina es una enfermedad que se ha diseminado en proporciones considerables y que está siendo parte de los problemas reproductivos en la ganadería ecuatoriana y de salud pública. La leptospirosis bovina es una enfermedad que causa pérdidas reproductivas, bajo rendimiento productivo además de ser una patología que afecta la salud pública por ser zoonósica, es decir, que se transmiten de forma natural, entre los vertebrados y el hombre o viceversa (Caravaca et al., 2003). El estudio de leptospirosis bovina cobra importancia ya que su propagación se ve favorecida por las malas prácticas sanitarias que manejan los ganaderos y carencia de registros que evidencien los problemas, así como la aplicación de tratamientos empíricos sin un diagnóstico adecuado. El destino de la mayoría de productos de origen pecuario al autoconsumo y a la elaboración artesanal de alimentos, en las condiciones antes anotadas, contribuyen a la contaminación de los seres humanos vinculados con el manejo del ganado y los consumidores. La leptospirosis es producida por espiroquetas del género Leptospira; clásicamente, comprende dos especies: L. interrogans y L. biflexa, siendo la primera patógena y la segunda, saprófita. Leptospira interrogans incluye alrededor de 23 serogrupos y 218 serovares y L. biflexa, 28 serogrupos y 60 serovares. (Zunino, 2007). Leptospira spp es una espiroqueta flexible y helicoidal de 0,1- 0,3 μm de diámetro y de 4 – 20 μm de longitud, con extremidades incurvadas en forma de gancho, genéticamente tiene 2 cromosomas. Los lipopolisacaridos (LPS) determinan las características antigénicas de cada grupo

About The Speaker

Franklin Antonio Román Cárdenas

M. Sc. Franklin Antonio Román Cárdenas

Universidad Estatal de Bolívar Flag of Ecuador

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Practical Info
Presentation
Spanish / Español
October 22, 2025 10:20 AM
15 minutes
Hotel Meliá Las Dunas Salon 1
Authors
M. Sc. Franklin Antonio Román Cárdenas
Keywords
caracterización molecular
leptospirosis
molecular characterization
serovares
serovars
zoonosis
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