Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
• Problem: The food industry, which caters to food needs, has had a significant impact on the environment. These impacts are related to the raw materials used, as well as the technology employed. The logistics process of producing and distributing beverages has an ecological impact, as the packaging is typically plastic and is thrown away.
• Objective(s): To evaluate the environmental impacts of an industry producing alcoholic and non-alcoholic beverages using Life Cycle Assessment (LCA).
• Methodology: To carry out the environmental impact assessment through Life Cycle Analysis, SimaPro 9.6 software was used, using processes from the Ecoinvent 3.10 database, which were adapted to Cuban conditions.
• Results and discussion: With the application of Life Cycle Analysis, it was determined that in the production of concentrated soft drinks, sugar consumption is the main polluting factor, while in rum production, the rum broth and the packaging are those that generate the greatest impact.
• Conclusions: In the processes studied, the raw materials used are the main source of pollution. The measures proposed to reduce water consumption and purify gases emitted into the atmosphere achieve a reduction in the impact on categories related to the atmosphere and water use in the concentrated soft drink production process.
• Problemática: La industria alimenticia, destinada a la satisfacción de necesidades de alimentos, ha tenido un impacto significativo en el medioambiente. Estos impactos están relacionados con la materia prima utilizada, así como la tecnología empleada. El proceso logístico de producción y distribución de las bebidas impacta ecológicamente, pues, por lo general los envases son plásticos y son lanzados a cualquier lugar.
• Objetivo(s): Evaluar los impactos ambientales en una industria productora de bebidas alcohólicas y no alcohólicas mediante el Análisis de Ciclo de Vida (ACV).
• Metodología: Para realizar la evaluación de impacto ambiental a través del Análisis de Ciclo de Vida se empleó el software SimaPro 9.6, utilizando procesos de la base de datos de Ecoinvent 3.10, los cuales fueron adaptados a las condiciones de Cuba.
• Resultados y discusión: Con la aplicación del Análisis del Ciclo de Vida, se determinó que en la producción de refresco concentrado el consumo de azúcar es el principal factor contaminante, mientras que, en la producción de ron, el caldo de ron y el envase, son las que generan mayor impacto.
• Conclusiones: En los procesos estudiados las materias primas utilizadas son el principal factor contaminante. Las medidas propuestas para la disminución del consumo de agua y la depuración de gases emitidos a la atmósfera, logran disminuir el impacto en las categorías relacionadas con la atmósfera y el uso del agua en el proceso de obtención de refresco concentrado.
About The Speaker
Dr. Ana Celia de Armas Martínez

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