Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
14th Conference “Chemical engineering: development, potential and its challenges” and VI International Symposium on “Technological and environmental safety”
Problem: Interest in organic products has been increasing in recent years, which has been reflected in the alcoholic beverage industry.
• Objective(s): To study the production of organic ethanol using acidification alternatives and/or yeast culture.
• Methodology: Nutrients and inorganic acids were dispensed with to adjust the pH of the fermentation medium. The raw material used was organic sugarcane molasses, the yeast was freeze-dried Saccharomyces cerevisiae, and the acidifiers were a mixed culture of lactobacteria and an organic orange juice concentrate. Statgraphics Centurion XV.II software was used for planning and processing the experiments.
• Results and discussion: In the experiments with the yeast culture stage, the highest cell counts were obtained at 14 °Brix, yielding cell counts of up to 322.106 cells/ml, higher than those reported by Bello et al. (2005). In the case of the experiments where an acidifier was used, the highest cell counts of 345.106 cells/ml were obtained with the citrus concentrate, higher substrate concentrations, and higher yeast concentrations. During the fermentation stage, the best results were achieved with an alcohol content of 7% vol, with a substrate concentration in the fermenter at 18°Brix and an inoculation ratio of 30%.
• Conclusions: It is possible to obtain organic ethanol using yeast culture and/or acidifier without affecting the efficiency and quality of the process, while obtaining adequate results in the measured parameters.
Resumen:
• Problemática: El interés por los productos orgánicos ha ido en aumento en los últimos años, lo cual se ha reflejado en la industria de las bebidas alcohólicas
• Objetivo(s): Estudiar la obtención de etanol orgánico, empleando alternativas de acidificación y/o cultivo de levadura.
• Metodología: Se prescindió de nutrientes y ácidos inorgánicos para ajustar el pH del medio de fermentación. La materia prima empleada fue la miel orgánica de caña de azúcar, la levadura fue la Saccharomyces cerevisiae liofilizada y los acidificantes fueron un cultivo mixto de lacto-bacterias y un concentrado orgánico de jugo de naranja. Se empleó el software Statgraphics Centurion XV.II para la planificación y procesamiento de los experimentos.
• Resultados y discusión: En los experimentos con la etapa cultivo de levadura los mejores conteos se obtuvieron para 14 °Brix dando conteos celulares hasta 322 .106 cel/ml superior a lo reportado por Bello y col (2005). En el caso de los experimentos donde se utilizó acidificante. Los mejores conteos celulares con 345.106 cel/ml se obtuvieron con el concentrado de cítrico, mayor concentración de sustrato y de levadura. En la etapa de fermentación, los mejores resultados se alcanzaron con un grado alcohólico de 7 % vol, con concentración del sustrato en el fermentador de 18°Brix y relación de inoculación de 30 %.
• Conclusiones: Es posible la obtención de un etanol orgánico utilizando cultivo de levadura y/o acidificante sin afectar la eficiencia y calidad del proceso, al obtener resultados adecuados en los parámetros medidos.
About The Speaker
Ing Eliani Sosa Gómez
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