4th International Symposium "Chemistry of natural products” "SIPN"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIPN

4th International Symposium "Chemistry of natural products”

Analytical and technological evaluation of sorghum varieties for use in human nutrition.

Abstract

Introduction: Among the cereals that have aroused great interest in the healthy food scene, is sorghum (Sorghum bicolor Moech), for providing a flour that does not contain gluten, an essential requirement in the diet of those individuals intolerant to gluten (celiac disease). The Center of Agricultural Investigations (CIAP) of Central University of Las Villas (UCLV), has developed research with this cereal for its use in feeding celiac patients. The Department of Pharmacy deepens in the investigations of promising varieties for their use in the elaboration of foods. Objective: Evaluate sorghum flour from a phytochemical and technological point of view for its use for food purposes. Materials and methods: The qualitative chemical composition of the sorghum varieties was determined by phytochemical screening and their pharmacognostic parameters were determined. Considering the repercussion of the granulometry in the use of the sorghum flour as an additive in meat products, the particle size distribution of the varieties (21, 74, 14 and 20) was analyzed. Results: The presence of starch, phenolic compounds (tannins and flavonoids) and reducing sugars in the analyzed samples stands out, with a highlight for variety 74. The values of ash and residual moisture in none of the varieties evaluated exceeded the permissible limits. The average particle diameter of the sorghum flour selected as promising in the production of food products was 0.44 mm, meeting the parameters required by international standards.

Resumen

Introducción: Entre los cereales que ha suscitado gran interés en el escenario de la comida saludable, se encuentra el sorgo (Sorghum bicolor Moech), por aportar una harina que no contiene gluten, requisito indispensable en la alimentación de aquellos individuos intolerantes al gluten (enfermedad celíaca). El Centro de Investigaciones Agropecuarias (CIAP) de la Universidad Central Las Villas (UCLV), ha desarrollado investigaciones con este cereal para su empleo en la alimentación de pacientes celiacos. El Departamento de Farmacia de la UCLV, profundiza en las investigaciones  de promisorias variedades para su uso en la elaboración de alimentos. Objetivo: Evaluar desde el punto de vista fitoquímico y tecnológico la harina de sorgo para su uso con fines alimenticios. Materiales y métodos: Se determinó la composición química cualitativa de las variedades de sorgo mediante tamizaje fitoquímico y se determinaron los parámetros farmacognósticos de las mismas.  Atendiendo a la repercusión de la granulometría en el uso de la harina de sorgo como aditivo de productos cárnicos, se analizó la distribución del tamaño de partícula de las variedades  (21, 74, 14 y 20). Resultados: Se destaca la presencia de almidón, compuestos fenólicos (taninos y flavonoides) y azúcares reductores en las muestras analizadas, con un destaque para la variedad 74. Los valores de cenizas y humedad residual en ninguna de las variedades evaluadas excedieron los límites permisibles. El diámetro promedio de partícula de la harina de sorgo seleccionada como promisoria en la elaboración de productos alimenticios fue de 0.44 mm, cumpliendo los parámetros exigidos en normas internacionales.

About The Speaker

Yanelis Saucedo Hernandez

Dr. Yanelis Saucedo Hernandez

UCLV Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 15, 2023 10:30 AM
10 minutes
Sala A SIQF
Authors
Dr. Yanelis Saucedo Hernandez
Miguel Ángel Alba De Armas
Laura Estupiñán Pérez
Orlando Miguel Saucedo Castillo
Ángel Mollineda Trujillo
Einar Artiles Ortega
Ismarys Ramos Hernández
Keywords
análisis granulométrico
granulometric analysis
parametros farmacognósticos.
pharmacognostic parameters.
sorghum bicolor; phytochemical screening
sorghum bicolor; tamizaje fitoquímico
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