VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIPN
4th International Symposium "Chemistry of natural products”
Abstract
Problem: The essential oil of Zanthoxylum pseudodumosum is abundant in sesquiterpenes and showed “in vitro” activity against the phytopathogenic fungus Alternaria solani, but the possible mode of action is unknown.
Objective: To determine if Zanthoxylum pseudodumosum’ essential oil causes oxidative stress in Alternaria solani.
Methodology: In vitro antioxidant activity of the essential oil was evaluated using the DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical scavenger method. Induction of oxidative stress was determined by quantifying antioxidant enzymes and membrane oxidation products after incubation for 24 h with the essential oil of Z. pseudodumosum.
Results and discussion: The essential oil did not show radical scavenging activity DPPH in vitro, a fact related to its chemical composition, however, CAT enzyme’ activity was lowest after 24 h of incubation with the oil; on the other hand, the malondialdehyde concentration increased after 24 h of incubation with said oil, indicating oxidative damage to the A. solani membrane.
Conclusions: These results could mean that the inhibition of mycelial growth of A. solani in the presence of the essential oil proceeds through a pro-oxidant action, that is, causing oxidative stress that causes damage to fungal cells.
Resumen
Problemática: El aceite esencial de Zanthoxylum pseudodumosum es rico en sesquiterpenos y mostró actividad “in vitro” frente al hongo fitopatógeno Alternaria solani, pero se desconoce el posible modo de acción.
Objetivo: Determinar si el aceite esencial de Zanthoxylum pseudodumosum causa estrés oxidativo en Alternaria solani.
Metodología: La actividad antioxidante in vitro del aceite esencial se evaluó mediante el método de captura del radical DPPH (1,1–difenil-2-picrilhidracilo). La inducción de estrés oxidativo se determinó cuantificando enzimas antioxidantes y productos de oxidación de la membrana de A. solani posterior a su incubación durante 24 h con el aceite esencial de Z. pseudodumosum.
Resultados y discusión: El aceite esencial no evidenció actividad secuestradora del radical DPPH in vitro, hecho relacionado con su composición química; sin embargo, la actividad de la enzima CAT fue más baja después de 24 h de incubación con el aceite; por otro lado, la concentración de malondialdehído aumentó luego de 24 h de incubación con dicho aceite, indicando daño oxidativo en la membrana de A. solani.
Conclusiones: Estos resultados podrían significar que la inhibición del crecimiento miceliar de A. solani en presencia del aceite esencial, procede por una acción pro-oxidante, o sea, provocando un estrés oxidativo que causa daño a las células fúngicas.
About The Speaker
M. Sc. Lisbet Martín Cruz
Profesor Auxiliar a tiempo completo en la Facultad de Química - Farmacia de la UCLV.
Discussion