4th International Symposium "Chemistry of natural products” "SIPN"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIPN

4th International Symposium "Chemistry of natural products”

OBTAINING ESSENTIAL OIL FROM TWO VARIETIES OF MINT

Abstract

Problem: Essential oils have become an integral part of our lives. They have a wide variety of applications: from flavoring agents to essences in food products, cosmetics and medicines. They are homogeneous mixtures of organic chemical compounds, and they have the common property of generating various aromas that are pleasant and perceptible to humans. Objective: Obtain essential oil from two varieties of mint. Methodology: Quality control of four physical and chemical parameters and phytochemical screening was carried out on two Mint cultivars (Menta piperita and Menta Arvensi). Technological variables were also evaluated to optimize the extraction process by distillation with water and steam. Results and discussion: The results obtained in quality control of both cultivars are within the limits established by various authors. Compounds of pharmaceutical and cosmetic interest were identified in phytochemical screening. The yield values ​​in obtaining essential oils were found between 0.42 to 0.73%, higher in the groups where only the leaves were used compared to where the stem and leaves were used, with statistically significant differences (p< 0.05), Conclusions: The quality control of the two Mint cultivars was carried out, as plant material, with results similar to those reported in the specialized literature. The results presented allow us to affirm that there is a greater yield of essential oil from mint leaves reaching a value of 0.73%.

Resumen

Problemática: Los aceites esenciales se han convertido en parte integral de nuestra vida. Tienen una gran variedad de aplicaciones: desde agentes saborizantes a esencias de productos alimentarios cosméticos y medicamentos. Son mezclas homogéneas de compuestos químicos orgánicos, y tienen la propiedad en común, de generar diversos aromas agradables y perceptibles al ser humano. Objetivo: Obtener aceite esencial a partir de dos variedades de menta. Metodología: Se realizó el control de la calidad de cuatros parámetros físicos, químicos y el tamizaje fitoquímico a dos cultivares de Menta (Menta piperita y Menta Arvensi) Además se evaluaron variables tecnológicas para optimizar el proceso de extracción por destilación con agua y vapor. Resultados y discusión: Los resultados obtenidos en el control de la calidad de ambos cultivares se encuentran dentro de los límites establecidos por diversos autores. Se identificaron compuestos de interés farmacéutico y cosmético en el tamizaje fitoquímico. Los valores de rendimientos en la obtención de aceites esenciales, se encontraron entre 0,42 a 0,73 %, mayores en los grupos donde se empleó solamente las hojas con respecto a donde se empleó tallo y hojas, existiendo diferencias estadísticamente significanticas (p< 0,05), Conclusiones: Se realizó el control de la calidad de los dos cultivares de Menta, como material vegetal, con resultados similares a los reportados en la literatura especializada. Los resultados presentados nos permiten afirmar que hay un mayor rendimiento de aceite esencial a partir de las hojas de menta al alcance un valor de 0,73 %.

About The Speaker

M. Sc. José Raúl Pérez Mora

M. Sc. José Raúl Pérez Mora

CIDEM Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
November 15, 2023 1:8 PM
15 minutes
Sala Polivalente A
Authors
M. Sc. José Raúl Pérez Mora
Dr. C. Caridad M. García Peña
M.Sc. Elieser Hernández Sarmiento
Téc Antonio Nogueira Mendoza
Téc. Maria Lidia González Sanabia
Lic. Sheyla Fernández Puentes
Téc. Marilyn López Armas
Keywords
aceite esencial
essential oil
extracción
extraction
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