4th International Symposium "Chemistry of natural products” "SIPN"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIPN

4th International Symposium "Chemistry of natural products”

PHYSICAL AND CHEMICAL EVALUATION OF CHITIN AND CHITOSAN OBTAINED FROM THE CARAPAC OF Panulirus argus

Abstract

Problem: The crustacean exoskeletons constitute solid waste that pollutes the environment, from which highly versatile biopolymers are obtained. Objective(s): the physical and chemical evaluation of chitin and chitosan was carried out for their subsequent use as active ingredients in the development of different pharmaceutical forms. Methodology: the parameters evaluated in chitin and chitosan were: organoleptic characteristics, loss due to drying, nitrogen content and protein content (by nitrogen estimation); in addition to chitosan, the degree of deacetylation was determined. Results and discussion: the evaluation confirmed the quality of the chitin obtained as a precursor to obtain chitosan; as well as the deacetylation of chitin and chitosan was obtained with a degree of deacetylation greater than 70%. The results of the physical and chemical evaluations of chitin and chitosan were found within the limits established internationally, for similar products obtained from different sources, of pharmaceutical quality. Conclusions: The results obtained demonstrate the potential use of chitin as a precursor and chitosan as an active ingredient in the development of pharmaceutical and cosmetic formulations.

Resumen

Problemática: Los exoesqueletos de crustáceos constituyen desechos sólidos que contaminan el medio ambiente, a partir de los cuales se obtienen biopolímeros de gran versatilidad. Objetivo(s): realizar la evaluación físico, química de la quitina y quitosana para su posterior empleo como ingrediente activo en el desarrollo de diferentes formas farmacéuticas Metodología: Los parámetros evaluados en la quitina y quitosana fueron: características organolépticas, pérdida por desecación, contenido de nitrógeno y contenido de proteínas (por estimación el nitrógeno), adicionalmente a la quitosana se le determinó el grado de desacetilación. Resultados y discusión: La evaluación confirmó la calidad de la quitina obtenida como precursor para la obtención de quitosana; así como la desacetilación de la quitina y se obtuvo quitosana con un grado de desacetilación superior al 70 %. Los resultados de las evaluaciones físicas y químicas de la quitina y la quitosana se encontraron dentro de los límites establecidos a nivel internacional, para productos similares obtenidos de diferentes fuentes, de calidad farmacéutica. Conclusiones: Los resultados obtenidos demuestran el potencial empleo de la quitina como precursor y de la quitosana como ingrediente activo en el desarrollo de formulaciones farmacéuticas y cosméticas.

About The Speaker

Nilia de la Paz Martin-Viaña

Dr. Nilia de la Paz Martin-Viaña

CIDEM Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
November 15, 2023 1:32 PM
15 minutes
Sala Polivalente A
Authors
Dr. C. Caridad M. García Peña
Dr. C. Nilia de la Paz Martin-Viaña
Téc. Vivian Martínez Espinosa
Lic. Yamila Martínez Ramírez
Dr. C. Mirna Fernández Cervera
Téc Antonio Nogueira Mendoza
Lic. Daniela de la Caridad Ferral García
Keywords
chitin
chitosan
degree of deacetylation
grado de desacetilación
quitina
quitosana
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