Executive Secretary
IX International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIQF 2025
9th Symposium “Design, production and development of drugs” and 4th International Symposium “Chemistry of natural products”
Problem: Local Drug Production Centers in Cuba do not have a semi-solid formulation obtained from Parthenium hysterophorus L (bitter broom) for use in skin diseases involving infection and inflammation.
Objective: of this study was to develop a bitter broom cream with physical, chemical, and technological quality.
Methods: A 23 fold factorial design of experiments was used to prepare the cream, in which the independent factors were: fluid extract concentration, cetyl alcohol concentration, and stirring speed. The cream was determined as quality indices (response variables): pH, apparent density, extensibility, and phenolic content. The physical stability of the cream variant with the best physical, chemical, and technological properties was evaluated using accelerated methods (centrifugation tests and temperature cycles).
Results: A comprehensive analysis of the results obtained, with emphasis on phenol concentration, allows us to propose as optimal the cream variant that used the 20% fluid extract, 3% cetyl alcohol and was prepared at a stirring speed of 100 rpm. The selected cream showed clear signs of physical instability when subjected to accelerated stability tests. Conclusions: All freshly prepared cream formulations displayed adequate physicochemical and technological properties, with variant 8 standing out as the one with the best comprehensive results.
Problemática: En los Centros de Producción Local de Medicamentos de Cuba, no se dispone de una formulación semisólida obtenida a partir de Parthenium hysterophorus L (escoba amarga) para ser utilizada en enfermedades de la piel que cursen con infección e inflamación.
Objetivo: El presente trabajo tuvo como objetivo desarrollar una crema de escoba amarga con calidad físico química y tecnológica.
Métodos: Se realizó un diseño factorial de experimentos 23, para la elaboración de la crema, en el cual los factores independientes fueron: concentración de extracto fluido, concentración de alcohol cetílico y velocidad de agitación. A la crema se le determinó cómo índices de calidad (variables respuestas): pH, densidad aparente, extensibilidad y contenido fenólico. Se evaluó la estabilidad física de la variante de crema de mejores propiedades físico químicas y tecnológicas mediante métodos acelerados (ensayos de centrifugación y ciclos de temperatura).
Resultados: Un análisis integral de los resultados obtenidos, con énfasis en la concentración de fenoles, permite proponer como óptima la variante de crema que empleó el extracto fluido al 20%, alcohol cetílico al 3% y que se elaboró a una velocidad de agitación de 100 rpm. La crema seleccionada, mostró signos evidentes de inestabilidad física al someterse a ensayos de estabilidad acelerada.
Conclusiones: Todas las formulaciones de cremas recién elaboradas, mostraron adecuadas propiedades fisicoquímicas y tecnológicas, destacando a la variante 8 como la de mejores resultados integrales.
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MsC. Miguel Angel Alba de Armas
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