Contribution to the formulation of business opportunities. Case studies in the food industry

Due to the importance of identifying business opportunities in the chemical and food processing industry, considering available technologies and raw materials as well as potential markets, the objective of the work is to propose a heuristic procedure for the formulation of business opportunities applied to a case study of the food industry. Considering the possibilities and potential of the market, the assimilable technologies, the strategic projection through the SWOT matrix, the economic evaluation and the sensitivity analysis, a procedure is elaborated that considers previous methodological actions and procedures and establishes a sequence of actions. that facilitate the conduction of the selection and development of new business opportunities, based on an economic evaluation. The importance of adequately establishing the technical and technological scheme of the process and the financial analysis of the business as a facilitating tool for the objective evaluation of the situation and the correct decision-making is demonstrated. The proposed procedure was applied to a case study associated with the primary and modified products of Manihot esculenta Cranz (cassava), determining the technological, environmental and technical-economic conditions that guarantee the effectiveness and sustainability of cassava, flour and starch production businesses. cassava as combined primary assortments and precoloidal starch as structurally modified assortment. The procedure constitutes an effective tool to develop a strategy that ensures a feasible and viable business plan, allowing the development of maneuvers that consolidate the business and its objectives. The SWOT matrix as a tool in the proposed procedure was an important element in the alternative screening. The inclusion of the transfer of a technology makes it possible to consolidate the idea to satisfy situations that favor the development of a company and to have a production technology.

Por la importancia de identificar oportunidades de negocios en la industria de procesos químicos y alimentarios, considerando tecnologías y materias primas disponibles así como mercados potenciales, el objetivo del trabajo es proponer un procedimiento heurístico para la formulación de oportunidades de negocios aplicado a un caso de estudio de la industria alimentaria. Considerando las posibilidades y potencialidades de mercado, las tecnologías asimilables, la proyección estratégica a través de la matriz DAFO, la evaluación económica y el análisis de sensibilidad, se elabora un procedimiento que considera acciones y procedimientos metodológicos previos y establece una secuencia de acciones que facilitan la conducción de la selección y desarrollo de nuevas oportunidades de negocios, sobre la base de una evaluación económica. Se demuestra la importancia de establecer adecuadamente el esquema técnico y tecnológico del proceso y el análisis financiero del negocio como herramienta facilitadora de la evaluación objetiva de la situación y la correcta toma de decisiones. La procedimiento propuesto se aplicó a un estudio de casos asociado a los productos primarios y modificados de Manihot esculenta Cranz (yuca) determinando las condiciones tecnológicas, ambientales y técnico-económicas que garantizan la efectividad y sostenibilidad de negocios de producción de casabe, harina y almidón de yuca como surtidos primarios combinados y almidón precoloidal como surtido modificado estructuralmente. El procedimiento constituye una herramienta efectiva para desarrollar una estrategia que asegura un plan de negocio factible y viable, permitiendo elaborar maniobras que consolidan el negocio y sus objetivos. La matriz DAFO como herramienta en el procedimiento propuesto, constituyó un elemento importante en el tamizado de alternativa. La inclusión de la transferencia de una tecnología, posibilita consolidar la idea para satisfacer situaciones que favorezcan al desarrollo de una empresa y para disponer de una tecnología de producción.

About The Speaker

Néstor Ley Chong

Dr. Néstor Ley Chong

UCLV Flag of Cuba

Profesor del Departamento de Ingeniería Química.

Practical Info
Spanish / Español
Not defined
15 minutes
Not defined
Authors
Dr. Néstor Ley Chong
Omar Pérez Navarro
Dr. Erenio González Suárez
Juan B. de León Benitez
Antonio Zuorro
Keywords
business; opportunities; investment process; procedure
negocios; oportunidades; proceso de inversión; procedimiento